"Pe fondul intenţiei companiei naţionale de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas de a constitui şi dezvolta la nivel internaţional un parteneriat strategic cu CEFC (China Energy Company Limited), KMG International îşi reconfirmă angajamentele pe care şi le-a asumat prin memorandumul de înţelegere încheiat cu Guvernul României. Ne menţinem cu fermitate toate angajamentele, inclusiv realizarea unui fond de investiţii cu o capitalizare iniţială de 150 milioane dolari şi un nivel total al activelor de până la 1 milliard dolari, în funcţie de condiţiile de piaţă în perioada investiţională de 7 ani, precum şi participarea cu o ofertă de 200 milioane dolari la privatizarea a 26,7% din acţiunile deţinute de statul român în cadrul Rompetrol Rafinare", se arată în comunicat. 

Memorandumul de înţelegere a fost semnat la Bucureşti în data de 15 februarie 2013. 

KMG International a identificat deja o serie de proiecte profitabile pentru fondul de investiţii – extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală, realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia, precum şi continuarea investiţiilor în activităţile de explorare, acestea generând efecte benefice directe şi indirecte pentru economia din România, dar şi pentru comunităţile în care vor fi implementate, inclusiv prin crearea a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor. 

În vederea accelerării acestor proiecte, compania urmăreşte cu interes derularea procedurilor administrative din partea Ministerului Energiei şi a Ministerului de Finanţe pentru implementarea prevederilor agreate prin memorandumul încheiat în 2013 între Guvernul României şi KMG International. 

"Deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, KMG International a investit din 2007 şi până în prezent peste 1,6 miliarde dolari SUA în consolidarea şi dezvoltarea operaţiunilor pe plan local şi regional. Grupul este un partener de încredere şi un pilon de stabilitate pentru economia României, atât prin contribuţiile la bugetul de stat – 1,94 miliarde dolari în 2014 şi 1,1 miliarde dolari în primele 9 luni ale acestui an, cât şi prin impactul economic şi social al activităţilor desfăşurate pe plan intern – circa 6.000 de angajaţi, exporturi de peste două miliarde dolari în 2014 şi peste 1,1 miliarde dolari în primele 9 luni din 2015", se precizează în comunicatul KMGI. 

Compania privată chineză China Energy Company (CEFC) a anunţat pe 15 decembrie preluarea unei participaţii de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, în cadrul unui pachet mai mare de acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari semnate duminică şi luni la Beijing de China şi Kazahstan, în industriile petrolului şi gazelor, telecomunicaţii şi energie nucleară, informează Reuters. 

Potrivit surselor citate de Reuters, valoarea tranzacţiei se situează undeva între 500 de milioane şi un miliard de dolari. Sursele au mai adăugat că GEFC vrea să investească 'miliarde de dolari' pentru a extinde reţeaua de distribuţie a KMG International până la peste 3.000 de benzinării, de la aproape 1.000 în prezent. 

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a pus sub supraveghere, vineri, 18 decembrie, pentru o eventuală retrogradare, ratingul 'B plus' atribuit companiei petroliere KMG International, fostul Rompetrol, în urma acordului între KazMunayGas şi China Energy Company, care ar poate duce la schimbarea proprietarului KMG International.

 AGERPRES