Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marţi, că o taxă de solidaritate pentru firme nu ar aduce deloc rezultate.

„Această chestiune cu taxa de solidaritate s-a mai discutat. Eu m-am exprimat public. În această chestiune mi-am păstrat abordarea. Personal, nu consider că ar fi optimă sau de dorit sau că ar aduce rezultate.”, a spus Klaus Iohannis.

PSD vrea impunerea unui taxe „pe lux”

Discuția a pornit după ce cei de la PSD au anunțat că doresc o taxă de solidaritate sau o taxă „pe lux”.

„Eu am zis, de exemplu, taxa de solidaritate există în Germania. Și nu știu dacă o avem. Este pe agenda de discuții și vom alege varianta cea mai bună. Exact cum este în Germania. Trebuie făcută o raportare între taxe și venituri”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

PSD, PNL și UDMR au fostat un grup care ar trebui să stabilească, alături de reprezentații Ministerului Finanțelor, ce se va schimba din Codul Fiscal.

Klaus Iohannis spune că măsurile luate de Guvern sunt insuficiente

Tot marți, președintele României a mai precizat că Guvernul a luat o serie de măsuri economice, dar că sunt necesare şi altele, pentru a avea siguranţa că în România nu vor exista creşteri „peste măsură” la preţurile pentru alimente.

„Măsurile luate până acum sunt primele măsuri. Ele sunt în regulă, dar sunt încă insuficiente. Este nevoie de încă destul de multe măsuri pentru a avea siguranţa că în România nu vom avea o criză alimentară, în special că nu vom avea creşteri peste măsură la preţurile pentru alimente.

Şi am discutat cu premierul aceste chestiuni, există o preocupare serioasă pentru aceste chestiuni şi în perioada următoare vor veni noi măsuri care, evident, vor sprijini producţia şi, pe de altă parte, vor crea anumite rezerve care pot fi folosite atunci când situaţia se complică”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Este important să vedem cum am ajuns așa dintr-o dată în această criză economică și atunci găsim totuși destul de repede explicația. Este vorba despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Acum se scumpesc alimentele și întreagă economie globală a intrat într-o faza complicată din cauza acestui război.

În plan național este nevoie de măsuri de corectare. Este foarte bine că în România avem un guvern în coaliție care se sprijină pe o majoritate solidă în Parlament și astfel poate să vină sunt măsuri care se discuta tot timpul, măsuri care se pun în practică pe rând.

Oamenii așteaptă soluții imediat, dar bugetul nu poate fi întins oricât. Este nevoie de înțelepciune și multă răbdare.”, a mai spus Klaus Iohannis, în legătură cu măsurile economice ce trebuie luate de Guvern, după ce Parlamentul European şi preşedinţia franceză a UE au încheiat, la Strasbourg, un acord politic privind Directiva privind salariul minim adecvat.