Discuția de marți, 7 iunie, dintre Mirel Curea, Robert Turcescu și deputatul AUR Dan Tanasă a inclus şi un studiu al think-tank-ului GLOBSEC din Bratislava, care arată că românii se declară dezamăgiți de democrație, iar majoritatea ar prefera un lider autoritar. Acest studiu ar putea fi soluția la dezlegarea misterelor din spatele partidului AUR.

Studiul GLOBSEC Trends analizează anual 9 țări UE din Europa Centrală și de Est, inclusiv România.Potrivit studiului, România este singura țară membră a UE din Europa Centrală și de Est în care satisfacția față de democrație a scăzut, de la 30% în 2020 la 23% în 2022.

Totodată, România este singura țară din regiune în care sprijinul pentru o orientare geopolitică occidentală a scăzut – de la 43% în 2020 la 27% în 2022.

Misterele din spatele partidului AUR

Ca de obicei, ediția de marți a EVZ Play este cu adevărat interesantă, aducând la lumină o serie de subiecte inedite și nu foarte ușoare.

Robert Turcescu și Mirel Curea au vorbit despre acest subiect în cadrul podcastului de la EVZ.ro. Ei l-a avut ca invitat pe deputatul AUR Dan Tanasă.

Faptul că românii își doresc un lider autoritar ar putea fi motivul pentru care președintele AUR, George Simion, a crescut în ultimul timp în preferințele românilor.

„Suntem la 33 de ani de la Revoluție și 60% dintre cei intervievați spun că își doresc un lider autoritar în România. Este nasol.

După 33 de ani se întâmplă povestea asta. Oamenii percep probabil aceste gesturi ale lui George Simion ca fiind autoritare”, a spus Robert Turcescu în cadrul podcastului EVZ Play.

Klaus Iohannis a scăzut în preferințele românilor

De asemenea, studiu mai arată că președintele României Klaus Iohannis a scăzut destul de mult în preferințele românilor.

Deputatul AUR Dan Tanasă spune că l-a votat pe președintele Klaus Iohannis atunci când acesta a candidat împotriva lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale.

„Cine conduce România de șapte ani de zile? Eu recunosc, l-am votat. La alegerile din 2014 l-am votat (n.red. – pe Klaus Iohannis). Și nu l-am votat oricum, l-am votat din Germania. Am condus 2 ore, am stat l-a coadă ca să-l votez. În primul tur nu l-am votat, dar în al doilea, la bătălia dintre Ponta și Iohannis, l-am votat pe Iohannis.

Lumea a avut încredere că va veni Iohannis și va aduce investiții în România din Germania. Merkel a venit doar de 3 ori în România, niciodată pe relație bilaterală. Nu vine stăpânul la slugă”, a spus deputatul AUR Dan Tanasă.

Întreaga emisiune poate fi urmărită chiar aici, pe canalul de Facebook al EVZ.