Unul dintre cele mai dezbătute subiecte în spaţiul public, dar şi la nivelul mediului de afaceri din România, este, în ultimele zile, cel al taxării companiilor mari.

Veşte foarte bune pentru companiile româneşti

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a oferit detalii noi despre această viitoare taxă de solidaritate, care, dacă va fi introdusă, ar urma să se aplice asupra profitului marilor companii.

Potrivit lui Ciolacu, companiile româneşti ar urma să fie exceptate de la plata acestei taxe de solidaritate. Anunţul liderului social-democrat vine după mai multe zile de discuţii aprinse în coaliţia de guvernare pe tema acestei taxei, dar şi după avertismentele repetate lansate de către companii.

“Este o discuție în ceea ce privește dubla impozitare și sunt covins că vom ajunge la o soluție bună pentru români. Știți bine că eu nu mi-am asumat niciun deficit. Nu am spus că va fi mai mare de 5,84%.

Eu știu că Guvernul și-a asumat un deficit de 6,2% și cred că, indiferent cine se schimbă la guvernare, trebuie să fim responsabili și să arătăm că oricine e premier ne asumăm.

În cazul companiilor cu profit mare, nu va exista dublă taxare. Dedeman plătește impozit pe profit 15%. Vă rog să luați legătura cu redactorii de profil să vedeți companiile similare cât plătesc profit în România”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu.

Dacă se măreşte colectarea contribuţiilor şi a taxelor, taxă ar putea să nu fie introdusă deloc

Vineri, un important lider din PSD şi ministru al Apărării, Vasile Dîncu, spunea că taxa de solidaritate ar putea să nu fie introdusă, cu condiţia să fie mărită colectarea contribuţiilor şi a taxelor.

„Se discută încă în coaliție. Probabil că în acest moment nu va fi aplicată această taxă, dar vom încerca să gândim, să vedem dacă 1% din cifra de afaceri este chiar așa înrobitor cum spun unii liberali, că «vor distruge afacerile marilor companii din România».

Știm că în foarte multe țări europene, cu un alt grad de civilizație și democrație, există acest lucru”, a declarat Vasile Dîncu pentru Digi24.

„Ideea pe care am discutat-o noi recent, și eu am discutat-o cu ministrul de Finanțe și cu alți colegi de la PSD este că – opțiunea mea – vom încerca anul acesta, prin factura electronică, prin digitalizare și prin formule mai simple legate de adunarea contribuțiilor și taxelor să mărim colectarea și poate nu va fi nevoie de o astfel de lege.

La colectarea de TVA suntem pe ultimul loc în Europa. Avem o gaură în TVA de 34%”, a adăugat Dîncu.