Vestea momentului în România cu privire la certificatul verde! A spus-o chiar Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat şi al Camerei Deputaţilor.

Când va fi adoptat noul certificat “Stop COVID” în România?

Este vorba despre noul certificat denumit “Stop COVID”. Legea pentru aprobarea acestuia va fi adoptată înainte de Sărbători, în cazul în care legea va ajunge în Parlament în zilele următoare, a precizat liderul PSD.

“Dacă se va veni cu proiectul promovat în coaliție, eu sunt convins că acest certificat ”Stop COVID”, atunci va fi adoptat în Parlament.

Cred că ar trebui să ne înțelegem și acest proiect să fie adoptat”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu.

Preşedintele social-democraţilor a adăugat că urmează să existe o discuţie în coaliţia de guvernare pe tema acestui certificat “Stop COVID”.

Alexandru Rafila, despre certificatul verde în România

Recent, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit şi el despre modificările ce vor fi aduse în România certificatului verde.

“Dacă se va ajunge în situația ca certificatul verde să fie necesar pentru o perioadă de timp, până se definitivează vaccinarea, tot trebuie să îi dai o alternativă omului pentru intervalul de timp de la decizia de a se vaccina și până când obține certificatul.

Mi se pare de bun simţ această posibilitate”, a declarat Alexandru Rafila, duminică, pentru Realitatea Plus.

Valabilitatea documentului

Ministrul a precizat că în România se discută despre păstrarea unei valabilități de 9 luni a certificatului verde, după vaccinare. De asemenea, odată cu vaccinarea cu o doză suplimentară, certificatul verde va fi prelungit alte 9 luni.

„E o mică confuzie. Nu despre valabilitatea certificatului este vorba, ci despre porțiunea din certificat după vaccinare.

S-a discutat 9 luni valabitate vaccinare pentru 2 doze, apoi valabitatea va fi prelungită prin administrarea unei doze suplimentare. Dacă se va ajunge la nivelul Uniunii Europene la concluzia de 9 luni, atunci și alte țări se vor conforma.

Intervalul de timp după doza booster va fi o altă etapă suplimentară. 9 luni doar pentru cei cu 2 doze, sau cu 1 doză, dacă s-au vaccinat cu serul de la Johnson&Johnson”, a explicat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.