Octavian Jurma este de părere că, după sărbători, școlile ar trebui închise 10 zile. Cunoscutul epidemiolog a arătat că după petrecerile de sărbători vor crește infectările. Din acest motiv, școlile ar trebui să rămână închise încă 10 zile. În opinia lui Jurma, dacă se va proceda altfel, unitățile școlare vor favoriza răspândirea virusului, iar România se va confrunta cu un nou val de îmbolnăviri.

Peste doar 12 zile, copiii vor intra din nou în vacanță, o vacanță ce ar trebui prelungită, în condițiile în care autoritățile au dat frâu liber petrecerilor de sărbători cu sute sau chiar mii de oameni.

Școlile pot fi un catalizator pentru debutul valului 5

Octavian Jurma a susținut că școlile pot fi un catalizator pentru debutul valului 5. De aceea, acesta consideră că o abordare după modelul celor aplicate în alte state europene este binevenită.

”Școlile pot fi un catalizator pentru debutul valului 5, Omicron. Aș fi preferat o abordare de tipul celei din Portugalia, care a introdus acele 10 zile de lucrat de acasă, a închis școlile pentru săptămâna de după Revelion, tocmai pentru că epidemiologii știu că această perioadă nimeni nu o să respecte nici măcar mandate de stat acasă.

Toți ne vom întâlni cu prieteni, chiar dacă în format mai restrâns. Numărul de cazuri va crește, chiar dacă nu ar fi Omicron, ar fi o problemă. Cu Omicron, această problemă este de cinci ori mai mare decât a fost cu Delta”, a declarat Octavian Jurma la Antena 3.

Raed Arafat nu exclude posibilitatea ca școlile să fie închise

De altfel, și Raed Arafat a a atenționat că este foarte probabil să existe o nouă creştere a numărului de îmbolnăviri cu Covid-19 după sărbătorile de iarnă, iar în acest context autorităţile vor lua măsuri în funcţie de situaţia care se va înregistra la un moment sau altul.

„E foarte probabil să vedem o oarecare creştere, e posibil acest lucru. Clar că e posibil să avem o creştere. Acuma cum va fi această creştere, ce va impune această creştere… dacă vedem că această creştere impune nişte măsuri suplimentare, o să se discute la nivelul CNSU-ului, cu Ministerul Sănătăţii, cu INSP-ul pentru aceste măsuri. Dacă vedem că situaţia rămâne sub control şi creşterea e una lentă, acceptabilă, atunci poate că abordarea e alta. Dar aici, trebuie să vedem ce vor spune epidemiologii, ce va spune Ministerul Sănătăţii, după ce analizează situaţia şi vede rata de creştere, viteza de creştere, rata de infectare, sunt mai mulţi indici la care se uită epidemiologii”, a afirmat Raed Arafat.

Șeful DSU a fost întrebat dacă exclude posibilitatea ca într-o situaţie gravă din punct de vedete epidemiologic elevii să rămână din nou acasă. „Noi nu putem exclude nimic la acest moment”, a spus Arafat. Raed Arafat a susţinut că înţelege de ce nu se doreşte ca elevii să revină la şcoala online.