Varianta Omicron prezintă un pericol foarte mare pentru România, este de părere cunoscutul medic epidemiolog Octavian Jurma.

“Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România (…) vă imaginați ce ravagii poate face Omicron”

Într-un mesaj postat luni seara, pe pagina sa de Facebook, Octavian Jurma vorbeşte despre faptul că Omicron va fi mult mai infecţioasă decât Delta, iar asta va reprezenta o veste proastă pentru România, din cauza populaţiei îmbătrânite şi a ratei scăzute de vaccinare.

“Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România cu un avantaj de 50% față de Alpha, vă imaginați ce ravagii poate face Omicron și cu un avantaj de „doar” 100% față de Delta.

E de asemenea important de remarcat că acesta este un avantaj relativ, nu absolut. Asta înseamnă că Omicron infectează în medie de 5 ori mai ușor populația care a trecut deja prin boală într-o țară cu rată scăzută de vaccinare (adică o populație similară cu România).

Deci încă nu știm dacă Omicron este o veste proastă pentru toată Europa, doar că este o veste mai proastâ pentru România decât este pentru Africa de Sud (noi avem o populație mult mai îmbătrânită și mai vulnerabilă).

Există semne că Omicron se răspândește cu rapiditate în Europa și prin urmare este foarte posibil că următorul val va fi produs de Omicron”, afirmă Octavian Jurma.

“Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami (…) valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet”

Valul 4 al pandemiei ne-a lovit ca un tsunami, mai scrie epidemiologul, însă valul 5, care va fi, cel mai probabil, provocat de varianta Omicron, ne va lovi ca un trăsnet.

“Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami, așa cum știam că o va face dacă nu luăm măsuri de protecție a populației.

Dacă infecţiozitatea B.1.1.529 se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet”, scrie Jurma în mesajul său.

“Mentalitatea care ne-a nenorocit în 3 valuri succesive este decorată de Președintele României”

Octavian Jurma lansează şi o serie de critici la adresa atitudinii românilor în faţa acestor pericole, dar şi a modului în care preşedintele Klaus Iohannis gestionează întreaga situaţie.

“Nu de nebuni au intrat în stare de alertă maximă țările guvernate de oameni cărora le pasă sănătatea și viața celor pe care îi guvernează. Măsurile trebuie decise și adoptate înainte ca valul să între în faza exponențială de creștere.

Noi însă nu ne facem griji, noi ne relaxăm și ne veselim fără să ne vaccinăm, deși încă nu am scăpat încă din valul 4-Delta, că doar avem de ce.

Mentalitatea “lasă că vedem când ajungem acolo”, urmată de corolarul “lasă că a trecut deja și mai rău nu se poate” care ne-a nenorocit în 3 valuri succesive este decorată de Președintele României.

Noi suntem mai rău ca purcelușul care și-a făcut casă de paie și care râde de purceluşii care își fac casă de lemne sau de piatră, pentru că nici măcar zid de paie nu ne mai facem.

Rugați-vă ca veștile că Omicron este mai puțin virulent (grav) decât Delta pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate să fie adevărate.”