Invitatul jurnalistului Mirel Curea în podcastul EVZ Play, medicul Andrei Baciu, este un nume binecunoscut românilor. Ca Secretar de stat în Ministerul Sănătății de aproape doi ani, este unul dintre oficialii cel mai bine informați referitor la pandemie.

Lupta cu fake news a depășit lupta cu pandemia

Provocat de gazda emisiunii să comenteze de ce românii au fost atât de reticenți privind politicile statului pentru stoparea infecțiilor cu SARS-CoV-2, Andrei Baciu a comentat că e vorba de capcana fake news, care la noi a avut o amploare mult mai mare decât în alte țări.

„Istoria ne prezintă încă din Antichitate astfel de cazuri. Întotdeauna a existat un proces de dezinformare, fie că a fost identificat sau nu. De exemplu gripa spaniolă, nu are nicio legătură cu Peninsula Iberică. (…) Aceste valuri, care sunt reverberații ale primelor momente (n.r. – ale unei pandemii) sunt din ce în ce mai palide. Ne încadrăm în istoria medicinei.

Vedem că și variantele care au apărut mai nou, BA1, BA5, sunt variante mult mai contagioase, dar nu și-au modificat impactul, nu sunt mai infecțioase. Însă se multiplică din ce în ce mai rapid și mai ușor”, a punctat medicul Baciu în studioul EVZ-Capital.

Dr. Baciu: La ultima tulpină e fenomenul reinfectării

În aceeași intervenție, oficialul a subliniat că nu trebuie să cădem victimă panicii, cum s-a întâmplat la valurile anterioare, deși cea mai nouă tulpină vine cu scăderea răspunsului imunitar. „Deși numărul de infecții crește, nu crește și severitatea. Sunt câteva lucruri particulare pentru această sub-variantă BA5 Omicron (Centaurus). Însă trebuie să ținem cont că protecția oferită de vaccin începe să scadă în câteva luni. (…)

Noi în momentul de față așteptăm boosterul adaptat pentru această nouă variantă care va veni în septembrie-octombrie.  Te interesează ca toți pacienții să benefiecieze de asistență medicală. Un lucru care diferențiază această tulpină de altele e că răspunsul imunitar e mult mai slab ca urmare a trecerii prin boală. De unde vedem un număr important de reinfectări. Ajungem iarăși la comportamente (…) de aici lejeritatea de a adopta tot ceea ce știm că funcționează. Statisticile vorbesc foarte clar, a făcut a doua, a treia oară”.

Din fericire, conchide secretarul de stat, Valul 6, dar și cele succesive lui, se vor remarca printr-o rată de periculozitate (și implicit mortalitate) mult mai mică.

Emisiunea integrală: