Noi variante de Omicron, tot mai contagioase, continuă să apară în Statele Unite ale Americii, potrivit celor mai noi date guvernamentale. Cunoscute sub denumirile de BQ.1 și BQ.2, acestea sunt asociate cu Omicron BA.5, ceea ce înseamnă că vaccinurile recent actualizate ar trebui să ofere protecție și împotriva lor.

Aceste două variante sunt în prezent responsabile pentru 10% din noile cazuri de infectare din țară, după cum au informat vineri Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din America.

BA.5 rămâne varianta predominantă

„Cu astfel de variante, este importantă rata lor de răspândire ca proporție relativă a variantelor, iar aceasta prezintă o rată de dublare destul de supărătoare”, a declarat pentru CBS News doctorul Anthony Fauci, care este de asemenea și consilierul medical al președintelui Joe Biden.

BQ.1 a fost denumită pentru prima dată de către oamenii de știință în luna septembrie. Acum, această tulpină și descendenta sa au cauzat 11,4% dintre infectările din SUA, BA.5 reprezentând 70% dintre cazurile noi, iar BA.4.6 este responsabilă pentru cel puțin 12% dintre infecțiile actuale.

„În timp ce BQ.1 și BQ.1.1 reprezintă un sub-grup restrâns, însă în creștere rapidă, al variantei Omicron, BA.5 rămâne dominantă în Statele Unite„, a spus purtătoarea de cuvânt a CDC Kristen Nordlund, citată într-un comunicat.

Până în prezent, CDC nu a separat cele două variante în raportul său săptămânal pentru că „circulau în proporție de sub 1% în datele empirice”.

Anthony Fauci a spus că dozele actualizate recent de către Pfizer și Moderna, care au fost aprobate în septembrie, ar putea contribui la stoparea răspândirii variantei BQ.1. Dozele au fost făcute disponibile pentru americanii în vârstă de cel puțin 12 ani, dar în prezent sunt disponibile și pentru copii de peste 5 ani.

Până acum, peste 14,7 milioane de americani s-au vaccinat cu doze de rapel, respectiv în jur de 7% din 209 milioane de cetățeni eligibili înaintea aprobării de săptămâna trecută a vaccinării copiilor care au 5 ani sau mai mult.

Specialiștii se îngrijorează că va rezista la tratament

„Vestea proastă este că există o nouă variantă care apare și care are calități sau caracteristici ce ar putea evita unele dintre intervențiile de care dispunem. Însă, vestea oarecum încurajatoare este că e vorba despre o sub-variantă BA.5, așa că aproape sigur va exista o doză de protecție încrucișată ce poate fi sporită”, a declarat Fauci.

Și totuși, ritmul vaccinărilor a încetinit.

„Asta este atât de frustrant pentru mine și pentru colegii mei implicați, faptul că avem capacitatea de a atenua acest lucru. Iar absorbția noului vaccin bivalent nu este atât de mare pe cât ne-am dori”, a completat doctorul.

Autoritățile din domeniul sanitar își fac de asemenea griji că cea mai recentă variantă va reuși să reziste la Evusheld, un medicament cu anticorpi utilizat pentru a-i proteja pe americanii imunocompromiși care contractează virusul. Mai multe date în acest sens nu sunt disponibile.

„Acesta este motivul pentru care există îngrijorări în legătură cu BQ.1.1, pentru dublul motiv reprezentat de timpul său de dublare şi de faptul că pare să eludeze anticorpi monoclonali importanţi”, a spus Anthony Fauci.

Mutațiile prezente la BQ.1 și alte tulpini studiate de oamenii de știință se produc din cauza modificărilor la nivelul proteinei „spike”. Însă deocamdată nu se cunoaște măsura în care severitatea bolii depinde de aceste mutații.

Ratele de infectare în Statele Unite

Totuși, ratele de infectare s-au îmbunătățit în SUA. Numai 1% dintre americani locuiesc în zone cu grad ridicat de răspândire a virusului. Transmiterea virusului este destul de mare pentru a se cere purtarea măștii sanitare în spitale și în cămine de bătrâni în mai puțin de jumătate dintre comitate. În New York și New Jersey pe de altă parte, s-a înregistrat o creștere a numărului de infectări în căminele de bătrâni, 20% dintre acestea fiind cauzate de variantele BQ.1 sau BQ.1.1.

„Oricât de mult am vrea să ne bucurăm că numărul cazurilor a scăzut, că spitalizările s-au redus, nu vrem să declarăm victoria în mod prematur. Iar acesta este motivul pentru care trebuie să fim atenţi la aceste variante emergente”, a spus Fauci.