A mai apărut un nou caz cu varianta Omicron în România. Nua variantă a virsului SARS-CoV-2 a fost confirmat în chiar acum în țara noastră. Pacientul are 39 de ani, este din județul Maramureș și a călătorit, recent, în Nigeria. Acesta se află în izolare și, din fericire, starea lui este bună. Totodată, bărbatul este vaccinat împotrivit coronavirusului cu schema completă.

Până pe 12 decembrie, pe teritoriul României au fost confirmate opt cazuri cu varianta Omicron, tulpină care își are originea în Africa de Sud.

Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a anunțat, vineri, că țara noastră ar putea avea încă 11 cazuri noi de infectare cu tulpina din Africa de Sud, denumită Omicron. Potrivit Adrianei Pistol, “avem șase cazuri probabile” și “cinci cazuri suspecte” de infectare cu varianta Omicron.

Trebuie spus că până vineri, pe teritoriul României erau confirmate oficial trei cazuri cu varianta Omicron. Sâmbătă au mai fost depistate încă patru infectări cu noua tulpină, iar duminică încă una. În total, până acum, în țară avem confirmate opt cazuri cu varianta din Africa de Sud.

Detalii legate de Omicron de la Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că e foarte probabil că tulpina Omicron să circule în Europa, inclusiv în România, de mai mult timp. Totodată, ministrul susține că „probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară”. În opinia sa, probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară, însă lucrul ăsta nu este sigur.

„Noi nu cunoaştem, de fapt, amploarea circulaţiei acestor tulpini, aici a fost ţintită identificarea, pacienţii au venit din zona afectată, din sudul Africii, sau sunt contacţi ai persoanelor respective. Părerea mea este că acest virus circulă deja de ceva timp şi în România şi în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru că până în data de 24 noiembrie nu am avut informaţii, nu a fost practic clasificat şi, în mod evident, a existat circulaţie din sudul Africii către Europa şi în perioada anterioară. Deci o perioadă de câteva săptămâni probabil că vom mai sta liniştiţi.

Vestea la care sperăm că ajungem este legată de faptul că, cel puţin după ceea ce se întâmplă în Africa de Sud, această tulpină produce forme de boală ceva mai uşoare, iar inclusiv în rândul pacienţilor spitalizaţi necesitatea resurselor terapeutice suplimentare, cum ar fi oxigenul sau alte tipuri de resurse terapeutice sunt mai puţin utilizate, dar asta nu înseamnă că nu e o problemă de sănătate publică”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vineri seară, la TVR.