Florin Cîțu nu susține taxa de solidaritate: Nu se justifică în context economic

Astfel, Florin Cîțu a explicat că este vorba de „impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”.

„Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări (suprataxare cu 1% din cifra de afaceri a marilor companii, n.red.). Bineînțeles că am susținut asta în coaliție (…) Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii. Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”, a declarat Florin Cîțu.

Ar fi afectate peste 300 de companii

Taxa de solidaritate vizează companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. În cazul în care ar fi introdusă, vor fi afectate peste 330 de companii. Raportat la afacerile anuale din momentul de față, primele din list sunt Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman și Carrefour, potrivit unei analize realizate de profit.ro

De exemplu, dacă ne raportăm la ultima cifră de afaceri, Dacia ar fi nevoită să plătească încă 37 milioane de euro la bugetul de stat, în timp ce OMV Petrom ar fi nevoită să plătească încă 30 de milioane. Astfel, statul ar încasa din prima peste 1 miliard de euro de la toate companiile care ar depăşi borna cifrei de afaceri.

„În primul an, luate prin surprindere de o astfel de măsură, firmele cu CA mai mare de 100 milioane euro vor plăti ceva. După aceea, veniturile din taxa de solidaritate vor fi egale cu virtual zero. Solidaritatea în economia naţională (catalaxie) are loc atunci când catalaxia nu este împiedicată să funcţioneze”, a explicat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Introducerea unei astfel de taxe pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro este discutată în coaliţiei, fiind susţinută de PSD şi de UDMR. Totuși, PNL nu dorește ca măsura să fie permanentă.