„Așa cum Richard von Coudenhove-Kalergi și părinții fondatori ai Uniunii Europene – Robert Schuman, Konrad Adenauer și Alcide de Gasperi – au avut viziunea realizării proiectului european, așa și noi avem datoria să ducem mai departe această prețioasă moștenire și să consolidăm proiectul european pe baza valorilor sale fundamentale”, a mai spus președintele.

Liderii europeni trebuie să găsească soluții comune

Potrivit lui Klaus Iohannis, liderii europeni trebuie să găsească soluții comune la provocări, iar, pe de altă parte, proiectul european trebuie să fie cunoscut mai bine şi susținut de cetățeni, care să simtă că îi aparțin pe deplin.

Președintele a trecut în revistă provocările cu care s-a confruntat în ultimii ani Uniunea Europeană, de la criza economică, criza migrației, fenomenul terorist, la evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică și Sudică.

Brexit este o grea încercare

Totodată, a reamintit Iohannis, în 2020, la 31 ianuarie, pentru prima dată, un stat membru a părăsit marea familie europeană.

„Plecarea Marii Britanii a fost o grea încercare, dar noi, cele 27 de state membre, am strâns rândurile și am arătat că unitatea noastră este solidă”, a spus președintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, cetățenii europeni au rămas puternic atașați de proiectul european, lucru demonstrat de rezultatele de ansamblu ale alegerilor europene din mai 2019.

„Astfel de momente trebuie să ne ghideze mai departe și să ne dea încredere în viitorul nostru comun. Aceste documente strategice trebuie astăzi puse în practică”, a declarat președintele.

Țara noastră va fi un stat membru angajat în procesul construcției europene

România va continua să acționeze ca un stat membru angajat în procesul construcției europene, al adâncirii integrării europene, în beneficiul tuturor statelor membre și al cetățenilor, a mai spus Iohannis.

„Exercitarea pentru prima dată de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului trecut, a demonstrat, o dată în plus, prin eforturile depuse şi prin rezultatele obținute, atașamentul României pentru aprofundarea Uniunii, pentru avansarea dosarelor majore ale agendei europene de astăzi”, a declarat acesta.

„Vrem o Uniune mai puternică în plan intern, dar şi în planul acțiunii sale globale, inclusiv în vecinătatea noastră imediată. Suntem beneficiarii direcți ai procesului de extindere şi ne dorim ca acesta să continue, pentru a promova stabilitatea, democrația şi dezvoltarea dincolo de frontierele actuale ale Uniunii”, a mai spus președintele.