Joi, 20 ianuarie, Klaus Iohannis a scris un mesaj public pe Twitter despre anunțul recent al lui Joe Biden, subliniind că Parteneriatul Strategic România-SUA este puternic.

„Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris acesta pe Twitter.

Klaus Iohannis a vorbit constant cu Emmanuel Macron pe această temă, iar Bogdan Aurescu a dialogat constant cu omologul francez pe tema respectivă.

Biden: Vom crește efectiv prezența militară în România

Miercuri, 19 ianuarie, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a spus că prezenţa militară americană în Polonia şi România va crește treptat pentru că sunt parte NATO.

„Vom creşte efectiv prezenţa militară în Polonia, în România, (…) pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste ţări. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie în raport cu Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Joe Biden miercuri.

Premierul Ciucă apreciază relația Franța-România

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a luat la cunoștiință și a apreciat declarația recentă a lui Emmanuel Macron, președintele francez, despre disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară a NATO în România. Acesta afirmă că acțiunile respective sunt o dovadă de fraternitate.

Anunțul lui Macron e rezultatul notabil al eforturilor Președintelui Iohannis. Ministrul de Externe a dialogat constant cu omologul francez.

„Președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță deschiderea țării sale pentru consolidarea flancului estic al NATO în România. Salut călduros această dovadă de fraternitate în contextul Parteneriatului nostru Strategic”, a scris joi, 20 ianuarie, Nicolae Ciucă pe Facebook.

Reacţia ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu

Într-o postare pe contul său de Twitter, Bogdan Aurescu a transmis că este încurajat de anunţul creşterii prezenţei militare americane în România şi i-a mulţumit omologului său, Antony Blinken, pentru angajamentul ferm şi solidaritatea puternică.

Aurescu a mai subliniat că totul a fost un rezultat concret al acţiunii diplomatice a preşedintelui Klaus Iohannis.

Miercuri, 19 ianuarie, Emmanuel Macron a declarat că:

„Franţa este pregătită să contribuie cu trupe la misiunile NATO din Europa de Est, inclusiv în România. Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfăşurăm efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în ţările baltice, şi vom continua să facem acest lucru.

Chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe; în cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilităţile, în cadrul misiunilor de tipul consolidării prezenţei militare avansate, în special în România, dacă se va decide.”