Preşedintele Klaus Iohannis susţine, miercuri, de la ora 17,00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, după cum a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a avut două şedinţe de lucru cu premierul Florin Cîţu şi mai mulţi membri ai Guvernului.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la ora 14,00 şeful statului a avut o şedinţă de lucru cu prim-ministrul Florin Cîţu, viceprim-ministrul Dan Barna şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

La ora 15,00 preşedintele Iohannis a avut o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, şi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

Declarația președintelui Klaus Iohannis

„Am avut în ultimele zile discuții foarte importante cu premierul și miniștri din Guvern pentru a lămuri chestiuni și găsi soluții pentru România. Tema principală a fost cum pregătim, rapid și bine gândit pentru PNRR. Avem la dispoziție peste 30 de miliarde de euro care pot fi folosiți pentru a ieși cu bine din pandemie și criza economică. Sunt oportunități uriașe și vrem să folosim acești bani pe mai multe paliere.

Vreau să menționez doar câteva.

O primă chestiune este Sănătate. Este nevoie de investiții semnificative în spitale și sistemul de sănătate publică. Dacă ne gândim doar la tragicele accidente din ultimele luni, este nevoie de investiții în spitale noi, modernizarea spitalelor existente pentru a le face mai sigure.

Pentru că vorbim de Sănătate fac o remarcă și despre campania de vaccinare care merge foarte bine. Suntem în topul european la toți parametri. Vom avea în curând persoana numărul 1 milion care va fi vaccinată. Sperăm ca pana în vară să ieșim din pandemie cu vaccinare și respectarea restricțiilor.

O a doua zonă unde sunt foarte hotărât să găsim soluții este zona locurilor de muncă. Foarte mulți români și-au pierdut locurile de muncă și unii din păcate sunt și acum în pericol să-și piardă locul de muncă. Este vital să dezvoltăm mecanisme pentru locuri de muncă și să încurajăm antreprenorii să creeze locuri de muncă.

Un alt subiect este că trebuie să investim în școli. Sistemul de învățământ are nevoie de foarte mulți bani. E nevoie și pentru siguranța elevilor de multe investiții pentru a nu avea incendii, pentru a avea școli autorizate și elemente simple: să eliminăm încălzirea pe lemne, toaletele din spatele curților. Avem nevoie de materiale didactice moderne, școli noi, verzi, care sunt exemple pentru alții despre cum ne putem implica pentru mediu.

În fine o altă temă. Avem nevoie de programe sustenabile pentru mediu. Chestiuni care se pot face fără complicații imense. De exemplu programe de împădurire.

Aceste teme ne preocupă și până în aprilie vom avea un plan coerent care va fi depus la Comisia Europeană și vom începe implementarea”, a declarat președintele Klaus Iohannis.