A fost o intervenție dificilă, iar problema este de o mai mare amploare, a declarat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Institutul ”Matei Balş”, unde vineri dimineaţa a avut loc un incendiu în urma căruia cinci oameni au murit.

Incendiul a izbucnit la un pavilion al institutului.

Cinci persoane internate cu COVID-19 au murit, iar 53 de pacienţi au fost transferaţi la alte spitale din Capitală.

Corpul de control al prim-ministrului a început verificări la Institutul “Matei Balş”.

”O zi foarte tristă”

”O zi foarte tristă azi, cu tragedia care s-a întâmplat aici, în această dimineață.

Îmi pare foarte rău, transmit condoleanțe familiilor îndoliate, iar pacienților însănătoșire grabnică.

Am discutat în permanență cu cei care au condus intervenția. A fost o intervenție foarte complicată, cu foarte multe forțe implicate. S-a intervenit foarte rapid.

Din păcate, pentru câțiva pacienți a fost prea târziu.

Țin să felicit forțele de intervenție pentru promptitudine.

Este foarte clar că trebuie trase niște concluzii și găsite soluții. Situația se repetă.

Motivele sunt anchetate și anchetele vor scoate la lumină cine este de vină. Vinovații vor fi trași la răspundere.

După părerea mea avem de-a face cu o problemă structurală. I-am cerut ministrului Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă.”, a declarat Președintele Klaus Iohannis, care s-a deplasat la locul tragediei.

Condoleanțe familiilor

La unitatea spitalicească s-au deplasat vineri dimineaţa şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat în debutul şedinţei Consiliului General, că în ultima săptămână nu au existat probleme în ce priveşte alimentarea cu agent termic la Spitalul “Matei Balş”, unde a avut loc vineri dimineaţă un incendiu soldat cu victime, sau în blocurile învecinate.

“Pentru că a fost o speculaţie de presă cu privire la căldura din Spitalul “Matei Balş”, vreau să fiu foarte clar. Am discutat atât cu Termoenergetica, cât şi cu call center-ul care primeşte telefoane aici, în cadrul Primăriei, pe ceea ce înseamnă situaţia căldurii în Bucureşti. În ultima săptămână nu au existat – deci inclusiv noaptea asta – nu au existat probleme de căldură la Spitalul “Matei Balş” şi nici la blocurile din jur”, a precizat el.

Primarul general a transmis condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la “Matei Balş”, iar consilierii municipali au ţinut un moment de reculegere.

“Este o tragedie care ne obligă să fim solidari şi, mai ales, să fim responsabili. Trebuie să îmbunătăţim siguranţa din spitale, atât cele care ţin de Ministerul Sănătăţii, cât şi cele care ţin de Primăria Capitalei şi trebuie să facem pentru asta investiţii, atât la spitalele care ţin de Ministerul Sănătăţii, cât şi la cele care ţin de Primăria Capitalei”, a spus Nicuşor Dan.