Tragicul incendiu de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală, ce a avut loc vineri dimineaţă, a mai făcut o victimă.

A fost găsit un al cincilea pacient decedat

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a confirmat că a fost găsită o nouă persoană decedată. Este cea de-a cincea victimă a incendiului de vineri de la “Matei Balş”.

Cea de-a cincea persoană decedată a fost găsită carbonizată, în baia spitalului, după ce incendiul a fost lichidat.

“Confirm, în urma incendiului de la „Matei Balş” sunt identificate cinci victime. Transmit pe această cale condoleanţe familiilor victimelor. Incendiul s-a declanşat la parterul unui pavilion, evident toată clădirea a fost evacuată pentru că a fost afectată de fum. 102 pacienţi erau în acel moment în pavilion, 43 au fost relocaţi în alte unităţi din Bucureşti şi 53 au fost relocaţi în incinta spitalului „Matei Balş”. Aşteptăm rezultatele anchetei. (…) Am această confirmare pentru a cincea victimă. Vă pot confirma că în baie a fost găsit cadavrul carbonizat”, a spus ministrul.

Iniţial, trei victime au fost găsite carbonizate de pompierii sosiţi de urgenţă la intervenţie, iar a patra persoană a murit la scurt timp, din cauza rănilor.

Ce spune ministrul Sănătăţii despre Institutul “Matei Balş”?

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, afirmă că unitatea medicală este una care a beneficiat de finanţare robustă în ultimii ani. “Mii de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 şi-au regăsit sănătatea în ultimele luni, cu eforturi semnificative din partea echipei de aici”, spune Voiculescu.

“Institutul ‘Matei Balş’ este de asemenea unul dintre spitalele care au beneficiat de o finanţare robustă în ultimii ani. Până să vorbim despre sistemul de sănătate în ansamblu, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat aici în această noapte. Există responsabilităţi şi responsabili.

O anchetă a fost deja demarată, atât de Poliţie, cât şi de Corpul de control al premierului şi cel al Ministrului Sănătăţii. Nu suntem la primul incendiu într-un spital din România. Realitatea este că majoritatea covârşitoare a spitalelor noastre sunt pur şi simplu rezultatul subfinanţării cronice şi a achiziţiilor netransparente care au dus la un lung şir de improvizaţii făcute de personal tehnic puţin şi prost plătit.

Avem nevoie de crearea condiţiilor pentru a aduce şi a păstra în sistem profesionişti – în spitale, la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi la nivel central în Ministerul Sănătăţii, astfel încât investiţiile să fie făcute la timp şi cu cap, în interesul pacienţilor. Vom face asta. Voi face tot ce ţine de mine ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple”, a transmis, vineri, Vlad Voiculescu.