Astfel, pe agenda discuţiilor se află aspecte privind coordonarea Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19 şi acţiunea în domeniul sănătăţii, cu accent pe lecţiile învăţate din criza curentă, consolidarea rezilienţei UE în domeniul sănătăţii şi al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătăţii, precum şi aspecte privind cooperarea internaţională în domeniu.

De asemenea, se vor aborda chestiuni privind securitatea şi apărarea, în special cooperarea la nivel UE şi complementaritatea UE-NATO, şi aspecte privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene – o dezbatere strategică în baza comunicării comune a Comisiei Europene şi Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate privind un Parteneriat reînnoit cu Vecinătatea Sudică.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a avut o videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi alţi lideri europeni, în pregătirea reuniunii de Consiliului European.

Iohannis a semnat marți decretul prin care dispar pensiile speciale ale parlamentarilor

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 24 februarie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor (PL-x 100/16.02.2021)”, se arată în comunicatul oficial al Administraţiei Prezidenţiale.

Pe data de 17 februarie, parlamentarii au votat pentru eliminarea acestor pensii speciale cu 357 de voturi “pentru”, 0 abţineri şi 0 voturi “contra”. Parlamentarii UDMR au fost prezenţi în sală, însă nu au votat.

“De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor”, prevede actul normativ.

Impactul bugetar al acestor pensii speciale, primite de foştii deputaţii şi senatorii din Parlamentul României, era de circa 1 milion de euro lunar. De aceşti bani beneficiau un număr de 827 de foşti parlamentari, potrivit g4media.ro.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca