Klaus Iohannis, întâlnire cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, pe tema fondurilor europene alocate României

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 3 iunie, ora 12:30, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, pe tema absorbției fondurilor europene alocate țării noastre.

La finalul ședinței, Președintele României va susține o declarație de presă (oportunități de imagine pentru cameramanul și fotograful oficiali; declarația va fi transmisă presei prin sistemul unic de transmisie în direct și pe site-ul Președintelui României: https://bit.ly/LIVEPR), se arată într-o informare oficială.

România va primi fonduri importante de la UE pentru dezvoltare

România va primi o infuzie uriașă de la Comisia Europeană, pentru dezvoltare. 33 de miliarde de euro. Cele 33 de miliarde de euro sunt prevăzute în planul Noua Generaţie UE. 21 de miliarde sunt fonduri sub formă de granturi, care nu trebuie restituite, iar restul de 12 miliarde – împrumuturi cu dobânda mică.
Partea României este a şaptea ca valoare, din cele 27 de state membre. Cei mai mulţi bani se duc spre țările cu pierderi majore, umane și economice, cauzate de pandemie. În lei, suma cuvenită ţării noastre este de 157 miliarde. Cam cât o treime din bugetul anual.
O injecţie de fonduri care ar trebui să intre direct, fără birocraţie şi intermediari, în companiile inovative, mari şi mici, din domeniile importante. Sanatatea, educaţia, transporturile şi turismul – şi mai ales acolo unde avem nevoie de reforme structurale.

Planul propus de Comisia Europeană așteaptă votul Consiliului Uniunii, format din şefii statelor europene.
“Suntem aproape de un program de susținere economică, a relansării economice la nivel european fundamental, care va avea efecte extrem de benefice pentru economiile țărilor europene, pentru nivelul de trăi, pentru nivelul de ocupare a mâinii de lucru din fiecare țară, decizii pe care le salutăm și, mod evident, le susținem pentru adoptare în structurile decizionale la nivel european.”, declara Ludovic Orban recent.

Va urma votul în Parlamentul European, în luna iunie. Patru state au declarat că nu sunt de acord pentru că nu susţin cheltuielile nerambursabile. Ar fi dorit doar alocarea de împrumuturi. Este vorba despre Danemarca, Austria, Olanda şi Suedia.