Preşedintele Klaus Iohannis cheamă, marţi, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, programul consultărilor este următorul:

Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 15:30 – Partidul Naţional Liberal (PNL);

Ora 16:00 – Alianţa USR-PLUS;

Ora 16:30 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 17:00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);

Ora 17:30 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat luni acordul de guvernare

Acordul de guvernare 2020 – 2024, semnat luni de liderii PNL, USR PLUS şi UDMR, prevede că propunerea pentru funcţia de prim-ministru este Florin Cîţu, pentru preşedinte al Senatului – Anca Dragu, iar pentru preşedinte al Camerei Deputaţilor – Ludovic Orban.

„România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce ţara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieşi întărită atât din pandemie, cât şi din dificultăţile economice care decurg din aceasta”, se arată în document.

Liderii coaliţiei menţionează, în textul acordului, că „perioada de tranziţie post-comunistă trebuie să se încheie”, apreciind că „statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor societăţii în secolul 21”.

„Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriaşă pentru a creşte calitatea serviciilor publice şi a vieţii tuturor cetăţenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiţie socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acţiune care dă substanţă şi direcţie proiectului nostru de inovare, dezvoltare şi modernizare a statului”, se mai arată în acordul de guvernare.

În document se remarcă prezenţa scăzută la vot, care este „un semnal de alarmă pentru democraţie”, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR angajându-se să acţioneze pentru a confirma încrederea cetăţenilor care i-au votat şi pentru a câştiga încrederea celor care nu i-au votat.