Întors de la Summitul de la Bruxelles, unde a obținut suma de 79,9 miliarde euro pentru România, a fi folosită în următorii ani, Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă în care a precizat ce este de făcut pentru ca țara noastră să poată beneficia cel mai mult de aceste fonduri.

”Este o sumă foarte mare și cu acești bani vom fi în situația nu doar de a relansa economia, ci de a reconstrui România – este o veste foarte foarte bună.

”Un plan solid, aplicat”

Pentru a folosi acești bani este nevoie însă de un plan – un plan solid, aplicat.

Nu a fost prima întâlnire cu această temă. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte și fonduri europene.

Pentru a atrage acești bani este nevoie de un plan național, la care lucrăm de când este în funcțiune Guvernul Orban”, a declarat Iohannis miercuri la Cotroceni.

”Planul este ca și finalizat, se fac ultimele finisaje”, a mai spus Președintele, cu referire la fondurile alocate cadrului financiar-bugetar multianual 2021-2017.

”Al doilea pachet este de 34 miliarde euro, destinat revigorării economice și măsurilor de ieșire din criză, de întărire a economiei după șocul provocat de pandemie.

Acești bani trebuie folosiți mai repede – avem la dispoziție doar 6 ani. Până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național pentru acești bani.

Nevoia de corelare între programe

Trebuie să corelăm planurile astfel încât să atragem cât mai mulți bani posibil și aceștia să aibă un impact cât mai mare în economie”, a explicat Klaus Iohannis.

”Este foarte trist că ne aflăm în prima zi în care se constată peste 1.000 de persoane infectate cu noul coronavirus. Dar tristețea nu rezolvă problema.

Ține de fiecare dintre noi să respectăm măsurile de siguranță, e nevoie de contribuția noastră, a tuturor.

Vă doresc multă sănătate!”, a spus Iohannis în încheiere.