Președintele Klaus Iohannis a afirmat că România rămâne cel mai important susţinător al Republicii Moldova şi a anunţat formarea unor grupuri de lucru între experţi guvernamentali din cele două ţări.

„România este și va fi cel mai constant și dedicat susținător al Republicii Moldova, în mod direct, concret pentru transformarea democratică a țării și pentru atingerea nivelului de prosperitate și securitate și pentru parcursul său european”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a arătat că România este dispusă să ofere ”asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova”.

În acest sens, a punctat el, va fi creat un grup de experţi. Iohannis a mai subliniat că România va susţine, la nivel european, ”deblocarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova”.

„Totodată, i-am informat despre disponibilitatea României de a acorda pe baza solicitărilor concrete ale guvernului de la Chișinău, asistență dedicată consolidării instituțiilor din Republica Moldova, de aceea, la inițiativa mea, administritația prezidențială a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experți din ministerele relevante, care împreună cu expertiții desemnați de guvernul Republicii Moldova să identifice de urgență domeniile în care este nevoie de astfel de asistență și pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete. Doamna premier Sandu a răspuns pozitiv acestei propuneri”, a adăugat șeful statului.

„Vom sprijini toate demersurile care duc la consolidarea infrastructurii statale a Republicii Moldova. În relația cu UE vom fi total implicați pentre a faciltia relatiile dar rolul cel mai important  va fi jucat de Republica Moldova.” a declarat Klaus Iohannis la finalul întrevederii cu Maia Sandu.