Klaus Iohannis: Este puțin neobișnuit să avem trei duminici la rând alegeri

Președintele Klaus Iohannis a discutat despre situația neobișnuită a organizării alegerilor pe trei duminici consecutive și despre perspectivele Coaliției guvernamentale.

El s-a declarat încrezător că aceste alegeri vor avantaja cetățenii, oferindu-le posibilitatea de a-și alege candidatul preferat. De asemenea, Iohannis a subliniat necesitatea menținerii stabilității guvernamentale pe parcursul campaniei electorale.

Klaus Iohannis a abordat acest subiect într-o conferință de presă susținută la Washington. El a menționat că, deși acest calendar electoral este puțin neobișnuit, este optimist cu privire la funcționarea sa.

„Da, eu cred că va funcționa, de ce să nu funcționeze? Este puțin neobișnuit să avem trei duminici la rând alegeri, dar cine va fi avantajat?

Omul de rând, fiindcă are șansa să-și pună votul pe candidatul pe care îl preferă”, a spus șeful statului.

alegeri, vot, alegători, secția de votare, voturi
SURSA FOTO: Dreamstime

Iohannis e încrezător în coaliția de guvernare

Referitor la coaliția de guvernare, Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că aceasta va avea înțelepciunea necesară pentru a rămâne funcțională. El a subliniat importanța unei guvernări stabile, în ciuda tensiunilor ce pot apărea în timpul campaniei electorale.

„În ceea ce privește Coaliția, eu cred că va exista suficientă înțelepciune pentru a păstra coaliția guvernamentală în funcțiune, pentru că dincolo de campania electorală, și vom vedea probabil o intensificare a narativelor contondente, țara trebuie guvernată și pentru asta Coaliția trebuie să-și ia măsurile cele mai potrivite pentru a permite, pe de o parte, o campanie electorală bună, pe de altă parte, o guvernare rezonabilă, până când, sigur, avem rezultatele de la alegerile generale și se va constitui noul guvern de după alegeri”, a adăugat președintele.

Când a fost întrebat despre alegerile din SUA, președintele Klaus Iohannis a evitat să comenteze pe marginea candidaților, menționând că nu este potrivit să se implice în discuțiile despre campania electorală americană. Cu toate acestea, el și-a exprimat încrederea că relația transatlantică nu va suferi modificări semnificative indiferent de rezultatul alegerilor din SUA.

„Nu aș comenta cursa pentru președinția SUA și nici pe candidați, pentru că nu se face. Dar sunt convins că americanii își vor alege un președinte care îi va reprezenta. Nu cred că se va schimba relația transatlantică, cum nu cred că vor apărea efecte îngrijorătoare pentru NATO”, a declarat Iohannis.

Președintele a făcut diferența între discursurile agresive din campaniile electorale și guvernarea efectivă. El a spus despre capacitatea președintelui Joe Biden de a exercita un nou mandat de președinte al SUA că „una este discuția din plină campanie, narativul agresiv din campanie, și alta este administrația curentă”.