Kim Jong-un le-a cerut nord-coreenilor un alt „Marș al suferinței”, numele foametei cu care s-a confruntat Coreea de Nord între 1994 și 1998, din cauza dificultăților economice grave cu care se confruntă țara. Atunci, au murit câteva sute de mii de morți, potrivit digi24.ro.

Discursul lui Kim Jong-un

În discursul său în fața membrilor Partidului Muncitoresc, Kim Jong-un a comparat situația cu foametea din anii ’90. Acesta spune că țara sa se confruntă cu „cea mai gravă situație de până acum” din cauza pandemiei de coronavirus, sancțiunilor americane și dezastrelor naturale.

Grupurile care monitorizează situația din Coreea de Nord spun că nu au detectat semne de foamete sau dezastru umanitar. Cu toate acestea, comentariile lui Kim Jong-Un arată cât de grave consideră actualele dificultăți – despre care observatorii străini spun că reprezintă cel mai mare obstacol al său de până acum.

„Există multe obstacole și dificultăți înaintea noastră, drept urmare lupta noastră pentru a duce la îndeplinire deciziile celui de-Al Optulea Congres nu va fi ușoară. Am decis să cer organizațiilor Partidului Muncitoresc de la toate nivelurile, inclusiv Comitetului Central, să poarte un nou „marș al suferinței”, mai dificil, pentru a ușura poporul de dificultăți, chiar și în mică măsură”, a transmis Kim Jong-Un membrilor din rândurile inferioare ale partidului, potrivit agenției nord-coreene KCNA.

Marșul suferinței din Coreea de Nord

„Marșul suferinței” este un termen folosit de oficialii nord-coreeni pentru a descrie foametea din perioada 1994-1998, când țara asiatică a fost dependentă de ajutoarele internaționale. Situația a fost agravată de retragerea sprijinului sovietic, administrarea defectuoasă a țării și dezastre naturale. Bilanțul morților nu este știut cu exactitate, însă variază între câteva sute de mii și 2-3 milioane.

În cadrul unui congres al partidului din luna ianuarie, Kim Jong-Un le-a cerut oficialilor să construiască o economie auto-sustenabilă mai puternică, să reducă dependența de importuri și să crească producția de bunuri de larg consum. Cu toate acestea, analiștii susțin că problemele țării provin din zeci de ani de management defectuos, izolare voluntară și sancțiunile primite pentru programul său nuclear.

Comerțul dintre Coreea de Nord și China, principalul său partener, s-a redus cu 80% în 2020, după ce Phenianul a decis închiderea granițelor pentru a opri o epidemie de coronavirus la nivel local. În același timp, experții spun că statul asiatic nu are de ales, deoarece o epidemie majoră de coronavirus ar avea consecințe dramatice asupra sistemului său șubred de sănătate.