Oficiali militari ucraineni au anunţat joi că 50 de tancuri ruseşti, precum şi vehicule blindate şi lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei de joi, în pofida negocierilor desfăşurate la Minsk în vederea soluţionării conflictului ucrainean, relatează BBC News Online.

Corespondentul BBC în regiunea separatistă Doneţk a relatat de asemenea că a auzit explozii în zonă după încheierea armistiţiului de la Minsk.

De altfel, în timp ce la Minsk se purtau negocieri, în estul Ucrainei violenţele nu au scăzut în intensitate: cel puţin 12 persoane – zece civili şi doi soldaţi ucraineni – au murit în ultimele 24 de ore în lupte şi în urma bombardamentelor, în timp ce 21 de militari din trupele guvernamentale au fost răniţi.

La Doneţk, unul din bastioanele separatiştilor proruşi, tirurile de artilerie nu au încetat pe parcursul nopţii trecute.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel joi la soldaţii ucraineni încercuiţi de separatişti la Debalţevo, în estul Ucrainei, să depună armele, pentru ca regimul de încetare a focului convenit la Minsk să poată intra în vigoare, duminică, 15 februarie, aşa cum a fost prevăzut, transmite RIA Novosti.

„Pornim de la faptul că cei 6.000 – 8.000 de soldaţi ucraineni încercuiţi la Debalţevo vor depune armele înainte de instituirea armistiţiului”, a afirmat preşedintele rus. „Reprezentanţii guvernului ucrainean susţin că nu există o încercuire şi că totul se va face uşor. Eu am însă îndoieli” în această privinţă, a adăugat Putin.

În ultimele zile, în zona nodului strategic Debalţevo, care leagă regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, au avut loc lupte grele, surse ale rebelilor susţinând că trupele ucrainene au fost încercuite, în timp ce Kievul afirmă că a respins atacurile forţelor separatiste.

Declaraţia preşedintelui Putin survine după negocierile maraton de peste 16 ore avute în cursul nopţii de miercuri spre joi la Minsk cu liderii Ucrainei, Franţei şi Germaniei. La finalul discuţiilor a fost convenit un acord de încetare a focului ce urmează să intre în vigoare la 15 februarie.