Două listări noi într-o săptămână au avut loc la Bursa de Valori București, un eveniment destul de rar pentru piața noastră de capital. Transilvania Broker de Asigurare (TBK) a început tranzacționarea pe 2 noiembrie, iar Sphera Franchise Group șapte zile mai târziu. Oferta publică a Sphera s-a încheiat cu succes, la prețul de 29 lei pe acțiune, ceea ce face ca valoarea totală a ofertei să fie de 285 milioane lei (62 milioane euro). 

În cadrul ofertei, 9,34 milioane acțiuni, însemnând 95% din total, au fost achiziționate de către investitorii instituționali, iar restul de sub 0,5 milioane titluri de către cei de retail. Se poate observa că succesul a fost asigurat de investitorii mari, fondurile care au apreciat afacerea care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell în țara noastră. Cu brandul KFC, compania este prezentă și în Republica Moldova și în anumite regiuni din nordul Italiei. 

„Suntem încântaţi că ne alăturăm companiilor importante care sunt deja prezente pe bursa locală şi suntem mândri de faptul că suntem prima companie din domeniul foodservice care se listează la BVB“, a spus Mark Hilton, CEO al Sphera Franchise cu ocazia deschiderii tranzacționării la BVB.

Acționarii companiei, Lunic Franchising and Consuslting și MBL Computers, intenționau să obțină 324,4 milioane lei de pe urma ofertei publice, sumă care ar fi fost plătită la prețul maxim din ofertă, de 33 de lei. Ofertele investitorilor nu au fost însă atât de generoase, drept pentru care prețul final a fost cu aproximativ 10% mai mic. Lipsa de interes din partea investitorilor de retail a fost pusă pe lipsa discontului din ofertă. În schimb, a existat căutare din partea investitorilor instituționali nerezidenți, din țări precum Marea Britanie, Polonia, Ungaria și țările Scandinave, care au achiziționat 65% dintre acțiunile destinate investitorilor mari. 

Creștere după listare

Primele ore de tranzacționare au arătat că investitorii au încredere în acțiunile listate cu simbolul SFG. Debutul a avut loc la un preț de 30 de lei pe acțiune, iar după câteva ore a urcat până la 34 de lei, adică o capitalizare de 1,32 miliarde lei. „Este cea mai mare listare pe segmentul de acțiuni realizată la BVB în a doua jumătate a acestui an și a cincea listare din ultimele 12 luni“, arată Lucian Anghel, președintele BVB, care consideră și că listarea Sphera ar putea deschide apetitul investitorilor pentru noi tranzacții. 

 

Păstrarea unui ritm de noi listări este susținută și de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), al cărui vicepreședinte, Mircea Ursache, a arătat că sunt în aprobare încă două companii ce urmează să lanseze oferte publice. 

„În condiţiile în care despre investitorii străini vorbim foarte mult şi nu luăm în calcul multe dintre observaţiile lor legate de predictibilitate, de o economie sănătoasă şi transparentă, acţiunea de astăzi a investitorilor din grupul Sphera nu fac decât să ducă în piaţa de capital românească o lecţie de educaţie financiară“, mai arată reprezentantul ASF, care subliniază astfel importanța bursei de valori. Din păcate, piața de capital din țara noastră mai are mult de recuperat înainte de a putea fi reprezentativă pentru economie, iar semnalele care vin de la guvern referitoare la listarea societăților deținute de stat nu sunt încurajatoare.