Kazahstanul a introdus luni taxe vamale pentru exporturile de petrol şi produse petroliere, informează Interfax.

Guvernul kazah a adoptat un decret în acest sens pe data de 13 iulie, iar documentul a fost publicat în monitorul oficial pe data de 16 iulie. Rezoluţia a intrat în vigoare la 30 de zile după publicarea sa în monitorul oficial.

Autorităţile de la Astana au aprobat următoarele categorii de taxe: 20 de dolari pentru tona de ţiţei brut, 99,71 dolari pentru tona de produse petroliere uşoare şi 66,47 dolari pentru tona de produse petroliere grele.

Aşa cum se precizează în rezoluţia, taxa vamală pentru exporturile de petrol nu se aplică în următoarele cazuri: exporturile de ţiei produs de companiile de resurse minerale în cadrul unor acorduri de împărţire a producţiei (PSA) care au fost încheiate în mod legal cu guvernul kazah înainte de 1 ianuarie 2009 şi cărora li s-a acordat scutirea de la plata taxelor pentru export; exporturile de ţiţei produs de companiile de resurse minerale în cadrul unor acorduri de utilizare a subsolului care beneficiază de scutirea de la plata taxelor la export, exceptând ţiţeiul exportat de companiile care plătesc redevenţe.

Ministerul de Finanţe din Kazahstan se aşteaptă ca noile taxe să aducă la buget venituri de 60 miliarde tenge în 2010 şi 177 miliarde tenge în 2011 (un dolar american este cotat la 147,57 tenge).

Kazahstanul este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală.

SURSA: Agerpres