Şeful diplomaţiei kazahe a subliniat că ”problema modului în care va fi asigurată securitatea şi eficienţa celor patru zone de detensionare din Siria – a căror înfiinţare a fost convenită în timpul negocierilor precedente de la Astana – se află în prezent în competenţa ţărilor-garant din cadrul procesului de pace din capitala kazahă (Rusia, Iran şi Turcia), care vor discuta acestea şi alte probleme în timpul reuniunii de la Astana din 4-5 iulie”. 

”Pentru ţara noastră, o condiţie de o importanţă principială pentru analizarea posibilităţii de a trimite trupe de pacificare în orice punct fierbinte din lume o constituie existenţa unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU şi un mandat corespunzător din partea acestei organizaţii”, a subliniat Kairat Abdrahmanov. 

Joi, un purtător de cuvânt al preşedintelui turc a declarat, citat de canalul de televiziune Haberturk, că Turcia şi Rusia vor desfăşura forţe în regiunea siriană Idlib (nord) în cadrul unui acord de detensionare a situaţiei mediat de Rusia luna trecută. ''Noi vom fi probabil predominanţi în regiunea Idlib împreună cu ruşii; Rusia în majoritate şi Iranul în jurul Damascului şi se lucrează la un mecanism de implicare a americanilor şi iordanienilor în sud, în regiunea Deraa'', a declarat Ibrahim Kalin, adăugând că Rusia a propus trimiterea, de asemenea, de forţe kazahe şi kârgâze. (Sursa: Agerpres)