Austria este pusă la zid. Aderarea la Schengen a fost abordată de premierul bulgar, Nikolai Denkov. El a vorbit despre acest subiect într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF. În opinia sa, nu există motive reale împotriva admiterii Bulgariei și României în Spațiul Schengen.

Liderul de la Sofia a avertizat că, dacă poziția Austriei nu se va schimba, bulgarii vor fi, în mod justificat, dezamăgiți. În final, se va genera o instabilitate în Peninsula Balcanică. Nikolai Denkov a subliniat că Bulgaria a satisfăcut cerințele tehnice pentru aderarea la Schengen cu peste 10 ani în urmă, conform informațiilor oferite de BNT.

De ce România și Bulgaria sunt pedepsite?

El a amintit afirmația făcută de cancelarul federal al Austriei. Nehammer a afirmat categoric că nu există nicio problemă cu Bulgaria şi România, ci cu modul în care funcţionează Spaţiul Schengen în sine.

„Dar dacă nu există nicio problemă cu Bulgaria şi România, de ce suntem pedepsiţi pentru aceste probleme care nu au fost create de cele două ţări? Deci nu este doar dificil, ci şi imposibil să li se explice bulgarilor de ce ne aflăm în această situaţie”, a spus premierul Bulgariei.

Austria este împotrivă fără a avea şi argumente

El a arătat că dezamăgirea va fi justificată şi merită o explicaţie cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru şi de ce. În opinia sa, Austria are această poziţie fără a avea şi argumente în acest sens.

„Frontiera noastră este bine păzită până în prezent. Gardul a fost reparat de mai multe ori şi lucrurile funcţionează. Oricine este interesat poate veni să vadă îmbunătăţirile făcute în ultimul an. Deci, nu cred că problema este graniţa noastră. Nu cred că avem o problemă cu solicitanţii de azil. Mai degrabă, este o problemă internă pentru Austria cum să evalueze ceea ce este bun pentru UE şi pentru Austria însăşi”, a continuat oficialul.

Dezamăgirea provocată de neaderarea la Schengen

Acesta a arătat că Bulgaria se simte captivă în dezbaterea dintre Austria şi Comisia Europeană. Ei nu se simt vinovaţi pentru orice ne-ar împiedica să intrăm în Schengen. Nikolai Denkov a explicat că, în prezent, este un guvern pro-european. Una dintre priorităţile executivului bulgar este ca țara să intre în Spaţiul Schengen.

„Dacă aceste câteva luni de efort nu sunt apreciate de Austria, desigur că acest lucru va provoca dezamăgire şi întrebări de ce se întâmplă aşa şi care este rolul Austriei aici”, a declarat premierul Bulgariei.

Rareș Bogdan a vorbit despre șansele României

Și România a luat o poziție radicală. Rareș Bogdan a amintit că subiectul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI din decembrie. Liderul PNL a subliniat că România trebuie să se asigure că tema va fi abordată. El a arătat că țara noastră va reacționa dacă Austria va vota din nou împotrivă.

Liderul PNL a avertizat că România poate acționa în judecată această țară la CJUE. De altfel, el a spus că scandalul cu vameșii prinși cu mită nu va influența decizia țărilor europene în această privință.