Rareș Bogdan, vești proaste pentru Austria

Rareș Bogdan i-a comunicat, miercuri, o veste neprielnică cancelarului Austriei, Karl Nehammer. Ci anume: Austria nu mai deține statutul de imperiu. A evocat trecutul în care împărăteasa Maria Tereza impunea taxe considerabile ciobanilor români, determinându-i să părăsească Transilvania și să se refugieze în Valahia.

A evidențiat faptul că atât Ungaria, cât și Polonia au miliarde de euro suspendate din cauza nerespectării statului de drept. În timp ce Austria, blocând accesul României și Bulgariei în spațiul Schengen, încalcă tratatul fără a prezenta un motiv plauzibil. A subliniat misterul privind lipsa acțiunii din partea Comisiei Europene împotriva Austriei, care a încălcat cinci articole ale Cartei Drepturilor Fundamentale din UE.

A evidențiat pagubele aduse economiei europene prin blocarea României și Bulgariei și a accentuat că blocajele la frontiere generează emisii semnificative de dioxid de carbon, contrar obiectivului Green Deal al doamnei Ursula von der Leyen. A subliniat importanța șansei istorice din Consiliul JAI pentru eliminarea abuzului împotriva cetățenilor români și bulgari.

Rareș Bogdan, apel către statele membre Schengen

În cazul unui vot negativ al Austriei, a solicitat statelor membre Schengen să renunțe la discriminarea împotriva românilor și bulgarilor. Să permită accesul lor în țările europene prin culoarele Schengen, ca dovadă de bună-credință. De asemenea, a menționat posibilitatea unui control mai strict al mijloacelor de transport austriece pentru a preveni intrarea ilegală a migranților.

„Excelențele voastre, Îi dau o veste proastă cancelarului Nehammer: Austria nu mai este imperiu. Au trecut vremurile când împărăteasa Maria Tereza le punea ciobanilor români taxe așa de mari încât i-a alungat din Transilvania lor, peste munți, în Valahia”, a spus europarlamentarul liberal, miercuri, în cadrul unui discurs filmat și postat pe contul său de Facebook.

Nu se poate obține un acord privind aderarea României în spațiul Schengen

Obținerea unui acord privind aderarea României în spațiul Schengen este o provocare. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a primit un mesaj ferm în acest sens.

Conform lui Vlad Botoş, ne confruntăm cu o situație remarcabilă în care Parlamentul European susține aderarea României la spațiul Schengen. Mai mult, Comisia Europeană constată îndeplinirea tuturor criteriilor și recomandă aderarea.

Cu toate acestea, întregul proces se oprește din cauza lipsei unui acord între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE, chiar dacă toate statele membre ale UE, cu o singură excepție, susțin această propunere.

„Ne găsim în situaţia incredibilă în care Parlamentul European recomandă aderarea, Comisia Europeană constată că toate criteriile sunt îndeplinite şi recomandă aderarea şi, mai mult, toate statele membre, cu o singură excepţie, sunt de acord cu aceasta, deci am putea spune că şi Consiliul este, în marea lui majoritate, de acord. Însă nu putem obţine acordul între cele trei instituţii”, a spus el într-o intervenţie în plenul Parlamentului European.