"Lucrăm din greu pentru a ne asigura că vecinul nostru din sud recunoaşte cât de bun este NAFTA şi faptul că a fost benefic pentru economia noastră, pentru economia lor şi a lumii", a spus Trudeau, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia).

Negociatori din Canada şi SUA s-au întâlnit la Montreal pentru a stabili o nouă versiune a acordului comercial, după ce Donald Trump a insistat că înţelegerea defavorizează companiile şi angajaţii americani.

Canada este cel mai mare partener comercial al Statelor Unite şi se bucură de una dintre cele mai importante relaţii comerciale din lume – în valoare de aproape 882 miliarde de dolari în 2016.

Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) a fost semnat în 1992 între SUA, Canada şi Mexic. NAFTA acoperă o piaţă de 375 milioane de consumatori, iar scopul acestui acord este liberalizarea omerţului cu produse şi servicii, prin eliminare de bariere tarifare şi netarifare între părţi şi prin liberalizarea investiţiilor intra-zonale

Începând cu 23 ianuarie 2018, cei mai puternici lideri din lume s-au întâlnit în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos 2018. Conferinţa anuală de elită durează patru zile şi îi adună în acelaşi loc pe cei mai puternici politicieni şi lideri de afaceri din lume.

Printre numele importante care au fost prezente în Davos, Elveţia, sunt  premierul britanic Theresa May, cancelarul german Angela Merkel, premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele francez Emmanuel Macron.