''Nu suntem într-o situaţie bună. Există o lipsă de Europa în UE şi este o lipsă de uniune în Uniunea Europeană. Asta trebuie să se schimbe'', a spus Juncker în faţa eurodeputaţilor.

Şeful executivului comunitar s-a referit concret la actuala criză a refugiaţilor, apreciind că ''europenii trebuie să-şi reamintească faptul că Europa este un continent unde fiecare, într-un fel, a fost un refugiat'' şi menţionând valurile de imigranţi irlandezi, scoţieni şi polonezi care au ajuns în Statele Unite.

''Noi, europenii, trebuie să ştim şi să nu uităm niciodată de ce dreptul la azil este unul dintre drepturile fundamentale, cele mai importante. Nu trebuie să uităm acest lucru. Este adevărat că Europa nu poate adăposti toată suferinţa lumii, dar trebuie să punem această problemă în perspectivă'', a insistat preşedintele CE în discursul său.

Potrivit acestuia, refugiaţii în Uniunea Europeană reprezintă doar 0,11% din populaţia forului comunitar, în timp ce în Liban ei reprezintă un sfert dintr-o populaţie care are doar o cincime din nivelul de trai din UE. ''Cine suntem noi pentru a nu face niciodată astfel de comparaţii?'', s-a întrebat retoric Jean-Claude Juncker.

El a estimat că atât timp cât în Siria va fi război, criza refugiaţilor nu va dispărea. ''Luptăm contra Statului Islamic – atunci de ce să nu fim gata să-i acceptăm pe cei care fug de Statul Islamic?'', a adăugat preşedintele executivului UE. AGERPRES