'În opinia liderilor de afaceri din Europa Centrală şi de Est chestionaţi, printre priorităţile bugetare pentru următorii trei ani ar trebui să se regăsească, în ordine: educaţia, cercetarea şi inovarea (39%), infrastructura (23%) şi sănătatea şi creşterea demografică (10%). Majoritatea respondenţilor din România (55%) au considerat că dezvoltarea infrastructurii ar trebui să aibă întâietate, alte priorităţi, în opinia lor, fiind educaţia şi inovarea, urmate de sănătate', se arată în sondaj.

Potrivit acestuia, 53% dintre respondenţii din ţările ECE nu intenţionează să aducă schimbări notabile în numărul angajaţilor, similar cu sondajul precedent.

Companiile din regiunea ECE care planifică angajări reprezintă în medie 36% şi numai 12% dintre respondenţii din regiune intenţionează să facă disponibilizări de personal. Pentru salariaţi, perspectivele salariale par destul de promiţătoare pentru anul 2016, în condiţiile în care 58% dintre participanţii la sondaj intenţionează să crească remuneraţia personalului, un procent uşor redus faţă de 69%, nivelul înregistrat în sondajul precedent.

'Pentru a rămâne competitivi atât pe pieţele interne, cât şi pe cele internaţionale, cel mai important este să dispui de personal calificat, au indicat 60% dintre respondenţi, comparativ cu 62% cu un an în urmă. Liderii în afaceri recunosc astfel că păstrarea personalului cu o bună pregătire reprezintă un aspect esenţial asupra căruia companiile ar trebui să se concentreze mai mult', a spus Şerban Toader, Senior Partner, KPMG în România şi Moldova.

73% dintre participanţii la sondaj au indicat că economia subterană constituie o problemă în ţara lor (faţă de 75% în 2014), în timp ce în 98% dintre respondenţii din România au considerat aceasta o problemă. 39% dintre respondenţi au spus că evitarea impozitării prin neindicarea veniturilor reale este principala sursă de îngrijorare, urmată de salariile nedeclarate (23%) şi frauda de TVA (21%).

În septembrie 2015, KPMG a realizat un sondaj în rândul liderilor în afaceri din nouă ţări din ECE, incluzând în ediţia din acest an Bosnia şi Herţegovina şi Croaţia, solicitându-le opinia cu privire la economiile lor naţionale, moneda euro, investiţii străine, mediul fiscal şi politica de remunerare şi angajare a companiei lor. La sondajul realizat online au răspuns 731 directori executivi şi proprietari de companii din ţările incluse în sondaj. AGERPRES