Majoritatea băncilor românești prevăd o creștere în mărime a portofoliului de credite imobiliare la nivelul întregului sector bancar în următoarele 12 până la 18 luni, se arată în sondajul citat.

Instituțiile de credit au indicat faptul că valoarea medie a unui credit imobiliar variază între 9 și 18 mil. euro, în timp ce valoarea preferată este de 11-19 mil. euro. 

„România rămâne una dintre țările cu cea mai mare creștere economică din Europa Centrală și de Est, cu o piață imobiliară atractivă pentru investitorii existenți și noi, iar finanțarea imobiliară este considerată importantă de toți jucătorii din piață“, a declarat Ori Efraim, partener al KPMG Europa Centrală și de Est.

CITIȚI ȘI Dezvoltator: O parte din bănci refuză investiţiile în locuinţe, iar în cazul celorlalte termini de construit până primeşti banii

Băncile românești sunt deschise atât spre finanțarea achiziției de proprietăți generatoare de venituri, cât și spre oferirea de credite pentru dezvoltare de proiecte noi. În ultimele 12-18 luni, peste două treimi din volumul total de credite imobiliare a fost direcționat spre finanțarea de dezvoltări noi, potrivit sondajului.

Circa 75% dintre băncile chestionate privesc nivelul provizioanelor pentru creditele imobiliare ca fiind adecvat, în timp ce restul respondenților îl consideră puțin prea mare.