„Unele bănci te refuză din prima, iar cele care sunt deschise, acordă credite foarte greu, încât termini construcţia până eliberează banii“, spune Manjon într-un interviu acordat revistei Capital.

Tomas Manjon a condus timp de patru ani afacerile imobiliare ale lui Ion Ţiriac, perioadă în care, spune el, a învăţat de la acesta ce înseamnă curajul, riscurile şi sacrificiul necesare în antreprenoriat. În 2015, alături de Diego Stuyck şi David Tortosa, el a pus bazele grupului Mantor, care zilele acestea a început lucrările de construcţie la primul lor proiect rezidenţial.

În urmă cu un an şi jumătate, cei trei au cumpărat un teren lângă magazinul Lidl de pe Bulevardul Iancu Nicolae din București, la un preţ atât de mare încât Manjon spune că îi este ruşine să îl facă public. Acum a început construcţia ansamblului Trastevere, care va avea 54 de apartamente scoase la vânzare la un preţ mediu de 1.400 de euro/mp.

Investiţia în acest proiect este estimată la circa 6 mil. euro, inclusiv costul terenului, însă grupul spaniol nu va apela la bănci, pentru că se finanţează din capitalul propriu şi din avansurile plătite de cumpărători.

„Până acum am vândut puţin peste jumătate din apartamente. Am vândut cu o reducere de preţ destul de mare înainte de a începe construcţia. Reducerea iniţială a fost de 30%. Cine cumpără acum are o reducere de 18%, când ajungem cu lucrările la un anumit nivel scădem la 13% şi tot aşa. Ne aşteptăm să vindem majoritatea unităţilor înainte de finalizarea proiectului, programată pentru toamna anului viitor“, menţionează Manjon.

În paralel, spaniolii au achiziţionat un teren de circa 2.700 mp pe Şoseaua Pipera unde vor să ridice un ansamblu cu un număr similar de apartamente. Manjon priveşte piaţa rezidenţială ca pe o piramidă, din perspectiva cererii, cu locuinţele de lux în vârf. El nu vrea să construiască proiecte mari, pentru că sunt mai puţini clienţi spre vârful piramidei şi pentru a-şi controla riscul. În cazul acestui proiect, Manjon se gândeşte să apeleze şi la bănci. În plus, Mantor este în discuţii preliminare pentru achiziţia unei clădiri vechi din apropierea Cercului Militar din centrul Bucureştiului, care poate fi consolidată şi transformată în bloc de apartamente.

 

În urmă cu un an, antreprenorul îşi aminteşte că a pierdut, în favoarea altui investitor, un teren din centrul Bucureştiului, potrivit pentru o clădire mică de birouri, deoarece preţul mare al acestuia a determinat lumea din jurul său să îl catalogheze drept nebun.

Românii, interesaţi de apartamente pentru închiriat

Pe lângă divizia de dezvoltare imobiliară, grupul spaniol mai cuprinde o companie de construcţii, una de administrare de proprietăţi şi una de amenajări interioare.

În calitate de constructor, Mantor a finalizat recent un cămin studenţesc cu 16 locuri în centrul Bucureştiului, unde se practică nişte chirii lunare de minim 250 euro/lună.

Tomas Manjon spune că observă o creştere a interesului românilor pentru investiţii în apartamente care să fie închiriate, justificat de randamentul superior depozitelor bancare.

„Lumea nu conştientizează cât de complicată este o astfel de afacere. Dacă ai un apartament e bine, dar dacă ai patru, încep să apară problemele. Îţi ocupă timpul asemenea unui loc de muncă. Grupul nostru, prin Facilitec, administrează mai multe apartamente închiriate şi pot spune că e o mare durere de cap. Când ai 400 de familii, fiecare cu problemele şi frustrările lor, e complicat să gestionezi o afacere. În cazul unei clădiri de birouri, ai patru clienţi cu care vorbești aceeași limbă de afaceri şi obţii un randament mai bun. În plus, o clădire de birouri o administrezi cu doi oameni, dar dacă ai apartamente ai nevoie de o armată de oameni“, explică antreprenorul.

Macarale puţine

El mai spune că în Bucureşti sunt puţine macarale pentru un oraş cu trei milioane de locuitori. Comparativ, în plină criză, în Madrid – oraşul său de baştină – doar într-un cartier erau mai multe macarale.

„Pe o piaţă mică, când apare un şantier mare, absoarbe toată forţa de muncă disponibilă. În astfel de momente este foarte greu să găseşti muncitori“, explică Manjon. Compania de construcţii a grupului preferă să subcontracteze manopera unor firme mai mici, specializate.

 

În timpul crizei, tânărul antreprenor conducea afacerile locale ale grupului spaniol Gea21, companie care s-a confruntat cu probleme drastice în dezvoltarea ansamblului Laguna Residence, intrat în faliment până la urmă.

„Din criză am învăţat că trebuie să fii flexibil. Apartamentele pe care le facem acum au compartimentare flexibilă, la fel ca la clădirile de birouri. În timpul crizei, când s-a schimbat piaţa, nu am putut reacţiona pentru că structura apartamentelor era rigidă. Flexibilitatea, în schimb, îţi permite să te adaptezi rapid la situaţii noi“, conchide managerul grupului Mantor.

Tomas Manjon a jucat fotbal la echipa de juniori a clubului Real Madrid până la vârsta de 16 ani şi ulterior a jucat rugby în Liga a doua a Spaniei.