“Noile reglementări restricţionează modul în care produsele din tutun sunt fabricate, ambalate şi vândute. Drept urmare, vor avea un impact uriaş asupra a mii şi mii de afaceri din statele membre ale Uniunii, începând cu agricultori, producători de ambalaje şi companii de tutun, până la detailişti. Dat fiind termenul foarte scurt de aplicare şi costurile presupuse de aceste schimbări, este nevoie mai mult decât oricând de claritate şi echilibru în privinţa transpunerii în legislaţia locală şi a implementării”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova şi Bulgaria, membră a Grupului Japan Tobacco (JT), unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun.

Încă de la stadiul de proiect, Directiva revizuită a întâmpinat o opoziţie fermă din partea mai multor state membre, cum ar fi România, Polonia, Spania, Cehia, Bulgaria, Germania, Italia. Autorităţile din ţările menţionate au acuzat pierderi de locuri de muncă şi de sume importante la buget.

“Fără nicio îndoială, aceste reglementări nu vor aduce sănătăţii publice beneficiile invocate de legiuitori. Mărirea avertismentelor şi standardizarea dimensiunilor va face ca ambalajul să fie mai uşor de contrafăcut, iar produsele interzise vor fi disponibile pe piaţa neagră, alimentată din ţările vecine, care nu sunt membre UE şi care nu vor fi afectate de aceste restricţii”, a adăugat oficialul JTI.

Anual, contrabanda cu ţigarete păgubeşte statele membre ale Uniunii Europene cu circa 10 miliarde de euro. În România, contrabanda se situează la aproape 16% din piaţa totală a ţigaretelor, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate.

Noile reglementări urmează să fie transpuse în legislaţia statelor membre  până în mai 2016. Industria tutunului, în România, este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii.

Exporturile de produse din tutun şi tutun brut au crescut cu 11,5%, de la 476 milioane euro în 2012 la aproape 531 milioane euro în 2013, reprezentând circa 1,1% din totalul exporturilor. Importurile s-au menţinut în 2013 la acelaşi nivel din 2012, de 260 milioane euro

Pe piaţa românească a tutunului – estimată la circa 3,2 miliarde de euro -, sunt prezente toate cele trei companii care domină şi la nivel internaţional industria tutunului: BAT, JTI și Philip Morris International (dețin împreună 95% din piață).