Capital: Pentru majoritatea operatorilor de televiziune prin cablu, prezenta dvs. la Bucuresti este o surpriza. Carui fapt se datoreaza venirea dvs.?
John Riordan: Motivul pentru care ma aflu aici este de a oferi sprijin angajatilor si managementului nostru si pentru ca sa le spun ca am avut dreptate sa ramanem aici. Dorim sa obtinem o crestere in activitatea noastra. Exista acum oportunitati pentru introducerea de noi servicii si, de asemenea, au aparut oportunitati de cooperare cu alti operatori de cablu. Cred ca ne vom implica foarte mult in aceasta initiativa. Totodata, trebuia sa multumesc personal staff-ului din Romania pentru treaba excelenta pe care au facut-o si sa le spun ca, pe viitor, vom continua sa investim in afacere.

Capital: UPC a realizat la Ploiesti un experiment privind oferirea de Internet prin acelasi cablu prin care vine si semnalul TV. Veti multiplica acest experiment?
John Riordan: Este o initiativa unica pina in prezent, care demonstreaza ceea ce se poate face pe cablu. Dar avem deja in proportie de suta la suta versiunea serviciilor „triple play” cu voce, video si date prin intermediul retelelor de cablu in sase tari europene. Desigur, absolut, planuim sa introducem versiunea si in Romania.

Capital: Cat va mai dura pana ce abonatii companiei se vor bucura de aceasta oferta?
John Riordan: Ei bine, pentru a opera noile versiuni vor trece cel putin 12 luni, socotite din acest moment; minimum, am spus. Deoarece aici este nevoie de modernizarea infrastructurii, pentru a se putea oferi toate aceste servicii, si mai trebuie sa realizam si interconectarea. Vor trece cel putin 12 luni pentru munca de pregatire si as dori sa cred ca la inceputul lui 2004 vom putea introduce pe scara larga datele si vocea prin IP.

Capital: Care este prioritatea UPC in Romania?
John Riordan: Ne concentram pe grija fata de client (customer care). Acesta este obiectivul nostru – vrem calitate inaintea cantitatii.

Capital: Care este prioritatea pietei de cablu in Romania?
John Riordan: Cred ca legislatia aici este, probabil, cea mai avansata din Europa, piata comunicatiilor este dereglementata sau pe punctul de a fi complet dereglementata si cred ca specialistii de aici vor invata din greselile care s-au facut in Europa in ultimii zece ani, ca acestea nu vor mai fi repetate, cel putin nu in aceasta tara. Am fost foarte placut impresionat de receptivitatea si atitudinea ministrilor pe care i-am intalnit, au o viziune pozitiva si pretuiesc acest lucru. Iar acest lucru ne va da incredere, de asemenea, sa ne continuam investitiile.
Capital: Investitiile de care vorbiti se refera si la achizitia de noi retele? Aveti planuri in acest sens pana la sfarsitul acestui an?
John Riordan: Nu avem planuri de cumparare. Vreau sa ne concentram sa facem treaba buna pe infrastructura pe care o detinem si sa cooperam cu alti operatori de cablu pe probleme cum sunt standardele, initiativele noastre de satisfacere a clientului, pentru obtinerea unei imagini publice bune pentru intreaga industrie de cablu.

Capital: Care sunt cifrele referitoare la aceasta piata, din perspectiva UPC?
John Riordan: Am investit 60 de milioane de euro in Romania, avem 300.000 de abonati, care cred ca reprezinta aproximativ 10 la suta din piata. Avem 2,6 milioane de abonati in Europa Centrala.    

Cine este UPC in lume, in Europa si in Romania
United Pan-Europe Communications NV, cu birourile la Amsterdam, este unul dintre cei mai mari furnizori europeni si mondiali de comunicatii si entertainment. Produsele companiei includ cablul TV (analog si digital), telefonie, furnizare de acces Internet in banda larga si televiziune prin satelit „direct to home” (DTH). Reteaua UPC si serviciile sunt oferite in 17 tari in Europa si Israel, cu operatiuni consolidate (in care compania detine pachetul majoritar), acoperind peste 11 milioane de case. Actiunile UPC sunt listate la bursele Euronext Amsterdam Exchange (UPC) si in Statele Unite in Over The Counter Bulletin Board (UPCOY). UPC este detinuta in proportie majoritara de UnitedGlobalCom, Inc. (NASDAQ: UCOMA). Strategia pe termen lung a UPC in toate tarile unde opereaza este denumita „Triple Play”- oferta de video, date si voce. Nivelul investitiilor UPC in Europa se ridica la aproximativ 11 miliarde USD. UPC Romania are 300.000 de abonatI

Carte de vizita

John F. Riordan, nascut 1942, este de origine irlandeza.
Activitate: – Chairman la Riordan Group (1987-1990);
– Chairman si Chief Executive Officier la Princes Holdings Limited (1992-1998);
– Membru al board-ului de supervizare United
Pan-Europe Communications N.V. – UPC (1997-1998);
– Membru al board-ului de management al UPC, vicepresedinte si presedinte al diviziei UPC Advanced Communication (1998);
– Chief Executive Officier la Chello Broadband n.v., divizia de Internet a UPC (1999 martie-iunie);
– Presedinte UPC 1999;
– Presedinte si CEO al UPC (septembrie 2001).