Preşedintele ales Joe Biden a declarat marţi că America „se întoarce” pe scena mondială şi s-a declarat „încrezător” în capacitatea sa de a restaura „respectul” internaţional pentru SUA, informează AFP. Într-o declaraţie de presă în fieful său din Wilmington, democratul a subliniat că a discutat cu şase lideri mondiali. „Le-am spus că America se întoarce. Nu mai e America singură”, a afirmat Biden.

Răspunsul lor a fost foarte „entuziast (…), aşa că am încredere că vom reuşi să restaurăm respectul de care America se bucura anterior”, a adăugat el, potrivit Agerpres.ro.

Preşedintele ales al Statelor Unite, democratul Joe Biden, a declarat marţi că nimic nu va opri transferul de putere după victoria sa în alegeri, relatează Reuters şi AFP. Într-un discurs susţinut la un eveniment în Delaware, Biden a spus că tranziţia de putere este în desfăşurare, în ciuda refuzului preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump de a accepta rezultatul alegerilor.

Preşedintele ales a declarat de asemenea că este „stânjenitor” că Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea. El a afirmat că ar fi fost bine să fi existat o recunoaştere a înfrângerii din partea preşedintelui republican după alegeri, dar a adăugat că refuzul „nu are un mare impact” asupra transferului de putere.

Alegeri cu scandal în SUA

Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Americanii au avut de ales între preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden. După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura zile. La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat anticipat din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a refuzat marţi să recunoască victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din SUA şi a promis o „tranziţie lină” spre un „al doilea” mandat al republicanului Donald Trump, relatează AFP.

Întrebat despre măsurile luate de Departamentul de Stat, un minister-cheie în materie de securitate naţională, pentru a ajuta tranziţia spre echipele preşedintelui ales, el a răspuns: „Va exista o tranziţie lină spre o a doua administraţie Trump”.