Potrivit CNN, președintele american Joe Biden a făcut demersuri semnificative pentru ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să pună capăt conflictului cu Hamas, care a intrat în cea de-a 10-a zi și a înregistrat un bilanț provizoriu de 219 morți în Fâșia Gaza și 12 morți în Israel.

În acsest, context, Casa Albă informa că liderul american i-ar fi spus lui Netanyahu că se așteaptă ca astăzi (miercuri, n.r.) să se înregistreze o “detensionare semnificativă pe calea unei încetări a focului”.

Această declarație arată într-o oarecare măsură faptul că Joe Biden a început deja să își piardă răbădarea lui premierul israelian, chiar dacă îl cunoaște de pete 4 decenii.

De menționat este faptul că discuția de astăzi estea patra convorbire telefonică între Biden și Netanyahu din ultima săptămână și reflectă preocuparea Casei Albe față de conflictul dintre Israel și Hamas.

Totodată, anterior oficialii actualei administrații spuneau că presiunea exercitată de americani asupra Israelului se limitează la conversații private însă abordarea s-a modificat după ce Casa Albă a dezvăluit public că Biden a fixat un termen-limită scurt pentru reducerea violențelor.

Ce spune Joe Biden despre conflictul din Gaza

În ceea ce privește reacția lui Joe Biden, președintele american a evitat să răspundă la o întrebare a jurnaliștilor privind situația din Orientul Mijlociu.

Mai exact, în timpul unui drive-test la o uzină Ford și în condițiile în care șeful Casei Albe se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea unora dintre colegii săi democrați să adopte o poziție mai fermă în privința Israelului, o jurnalistă a spus: “Vă pot pune o întrebare despre Israel?”.

Răspunsul lui Joe Biden a fost unul neașteptat.  “Nu, nu puteți. Numai dacă vă aruncați în fața mașinii în timp ce demarez. Glumesc”, a spus Biden, după care a demarat.

De menționat este faptul că fostul raportor al Comisariatului ONU pentru refugiați, John Dugard,  susține că SUA nu este un mediator onest în conflictul din Gaza.

“Mai întâi, SUA nu au susținut o rezoluție a Consiliului de Securitate ONU în această etapă. În al doilea rând, SUA continuă să-și mențină ambasada la Ierusalim, ceea ce contravine dreptului internațional”, a spus el, pentru BBC.

Amintim faptul că SUA au blocat tentativele Consiliului de Securitate ONU de a formula o declarație comună pe tema încetării violențelor între Israel și grupările militante, susținând că o astfel de declarație nu ar ajuta la aplanarea conflictului.

În cursul zilei de miercuri, patru rachete au fost lansate, miercuri, din Liban către Israel, determinând Forțele de Apărare Israeliene (IDF) să răspundă cu tiruri de artilerie. Loviturile au fost executate din Seddiqine, o așezare din apropierea orașului Tir, situat în sudul Libanului, transmite Reuters, care citează surse libaneze de securitate.

Deși nu a fost clar cine a lansat rachetele, de această dată nu au existat victime, una dintre ele fiind interceptată de sistemul israelian de apărare Iron Dome. O alta a căzut pe un câmp iar poliția israeliană a difuzat fotografii cu locul impactului, iar celelalte două rachete ar fi căzut în Marea Mediterană.