Joe Biden a spus că Xi este dictator

Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au avut discuții la San Francisco, în cursul zilei de miercuri. Biden a declarat despre președintele Xi că este un dictator, la câteva ore după ce s-a văzut cu acesta.

„Ei bine, uite, el este un dictator. În sensul că este un tip care conduce o țară care este o țară comunistă. Care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a spus Biden la CNN.

Mai mult ca sigur că observația lui Biden nu va cădea bine în cercurile de la Beijing. Oficialii din capitala chineză au reacționat furios și în vară la un comentariu similar al președintelui american.

În cursul lunii  iunie, Joe Biden și-a comparat omologul chinez cu „dictatorii”. Atunci, liderul de la Casa Albă l-a criticat pe Xi după ce dictatorul chinez s-a declarat surprins că SUA a doborât un balon spion chinez.

„Motivul pentru care Xi Jinping s-a supărat foarte tare în ceea ce priveşte momentul în care am doborât acel balon cu două vagoane cu cutii pline de echipament de spionaj în el a fost că nu ştia că se afla acolo. Asta este o mare ruşine pentru dictatori. Când nu a ştiut ce s-a întâmplat”, a spus Biden la acea vreme.

Reacția Beijungului nu s-a lăsat deloc așteptată.

„Remarcile contrazic în mod grav faptele de bază, încalcă grav eticheta diplomatică și încalcă grav demnitatea politică a Chinei”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Este așteptată reacția Beijingului

Comentariul de miercuri ar putea aduce schimbări în relațiile americano-chineze. Biden a cultivat o relație profundă cu Xi în perioada lor ca vicepreședinți. Se pare că ei au în continuare o relație bună. Asta, cu toate că relațiile SUA-China s-au deteriorat de atunci. El i-a urat chiar soției liderului chinez la mulți ani în timpul discuțiilor lor, a declarat pentru CNN un înalt oficial american.

„Îl cunosc, îi cunosc modus operandi, l-am privit în ochi – avem dezacorduri. El are o viziune diferită de a mea asupra multor lucruri, dar a fost sincer”, a spus el.

La rândul său, Xi a cerut Statelor Unite să „nu planifice să suprime sau să țină China” în timpul discuțiilor ample de miercuri, a informat presa de stat chineză.

„China nu intenționează să depășească sau să distrugă Statele Unite, iar Statele Unite nu ar trebui să planifice să suprime sau să stăpânească pe China”, a spus Xi, potrivit unei informări publicate de agenția de presă de stat a Chinei Xinhua.

Cei doi lideri „au subliniat necesitatea respectului reciproc, a coexistenței pașnice, a menținerii comunicării și a prevenirii conflictelor” în timpul întâlnirii, potrivit Xinhua.