Americanii votează împotriva lui Donald Trump, nu pentru Biden

Americanii care ar vota pentru președintele democrat Joe Biden la alegerile din 2024 se declară mai motivați de împiedicarea revenirii lui Donald Trump în Biroul Oval decât de susținerea actualului președinte, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos.

Sondajul arată că Biden și Trump se află într-o cursă strânsă. Republicanul Trump îl devansează pe Biden cu 51% la 49% atunci când respondenții au fost rugați să aleagă între cei doi. Marja de eroare a sondajului este de aproximativ patru puncte procentuale.

Susținătorii lui Joe Biden au fost mai predispuși decât cei care îl susțin pe Trump să spună că și-ar exprima votul pentru a-l împiedica pe celălalt candidat să câștige, un posibil indicator al entuziasmului scăzut pentru Biden, precum și al unui dispreț profund pentru Trump în rândul multor democrați.

Aproximativ 50% dintre susținătorii lui Biden din sondaj au descris votul lor ca fiind „împotriva lui Donald Trump și a politicilor sale”, față de 38% care au spus că vor vota „pentru a-l susține pe Joe Biden și politicile sale”. 12% dintre susținătorii lui Biden au declarat că nu sunt siguri care motiv explică mai bine alegerea lor.

În rândul susținătorilor lui Trump, 40% au spus că vor vota împotriva lui Biden și 42% au spus că vor vota pentru Trump pentru a-l susține pe republican și politicile sale. Restul de 18% nu au fost siguri care dintre motive se aplică.

Niciunul dintre ei nu a fost nominalizat încă oficial

Donald Trump este favorit pentru nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe Biden la alegerile prezidențiale din 2024. Strategii democrați au declarat că rezultatele sondajului întăresc opinia că Biden trebuie să prezinte o poziție clară pentru realegerea sa, în special în state extrem de competitive precum Georgia și Carolina de Nord.

Mulți americani nu sunt încă familiarizați cu politicile economice ale lui Biden, care au dus la aprobarea de către Congres a unor noi investiții semnificative în infrastructura americană.

„Biden trebuie să își articuleze în mod clar viziunea economică 100%”, a declarat Michael Ceraso, un strateg democrat care a lucrat la campaniile electorale ale fostului președinte Barack Obama din 2008 și 2012. „Nu cred că poți câștiga Georgia în acest ciclu electoral doar cu un mesaj anti-Trump”.

Jesse Ferguson, un strateg care a lucrat pentru campania prezidențială din 2016 a democratei Hillary Clinton, a declarat că echipa lui Biden ar trebui să folosească datele pentru a face comparații cu Trump, mai degrabă decât să îl atace pur și simplu.

Biden are susținere pentru unele subiecte importante

O majoritate a americanilor sprijină poziția lui Biden în unele dezbateri naționale cheie, poate cel mai critic când vine vorba de dreptul la avort, un sondaj Reuters/Ipsos din septembrie arătând că americanii preferă democrații în fața republicanilor cu doi la unu în ceea ce privește protejarea accesului la avort.

Dar președinția lui Biden a fost totuși definită în parte de propria sa nepopularitate. Ratingul său de popularitate a rămas în jurul valorii de 40% în cea mai mare parte a ultimului an și jumătate. Inflația a fost la un nivel istoric ridicat, iar mulți americani, inclusiv mulți democrați, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vârsta sa înaintată. La 80 de ani, Biden este deja cel mai în vârstă președinte care a ocupat vreodată Casa Albă.

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, se profilează ca un bau-bau pentru stânga din Statele Unite, dar și pentru unii conservatori. Lumea încă își amintește de istoricul său de remarci incendiare împotriva imigranților și femeilor, precum și eforturile sale de a răsturna înfrângerea suferită în fața lui Biden în alegerile din 2020.

Mulți americani s-au săturat însă atât de Biden, cât și de Trump. Noul sondaj a arătat un sprijin semnificativ pentru candidatul independent Robert F. Kennedy Jr, un activist anti-vaccin și urmaș al unei familii politice de renume.