Joe Biden are un nou secretar de stat, după ce, potrivit AFP, senatul american l-a confirmat marţi cu o largă majoritate pe Antony Blinken pentru postul de şef al diplomaţiei americane, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, noul secretar de stat al administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden a primit 78 de voturi pentru şi 22 împotrivă, obţinând o majoritate mai confortabilă decât predecesorii săi republicani din administraţia lui Donald Trump, Rex Tillerson şi Mike Pompeo. Numeroşi senatori republicani au votat în favoarea lui Blinken.

De menționat este faptul că liderul senatorilor republicani din Comisia pentru Afaceri Externe, Jim Risch, a subliniat înaintea votului dezacordul său faţă de revenirea SUA în acordul nuclear cu Iranul, dorită de Blinken şi de Biden.

Totuși, dincolo de acest dosar spinos, ”pe foarte numeroasele subiecte despre care am discutat nu au fost decât puţine divergenţe, sau chiar deloc”, a mai spus alesul republican, care a votat şi el pentru noul secretar de stat.

Joe Biden are persoana potrivită

Totodată, la rândul său, liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a apreciat că Antony Blinken este ”persoana potrivită pentru a consolida prerogativele Americii pe scena mondială”.

El a mai menționat că în ultimii patru ani, fostul lider al Statelor Unite, Donald Trump a reușit să slăbească alianțele și de asemenea, a încurajat adversarii.

”Timp de patru ani, Donald Trump a slăbit alianţele noastre, ne-a încurajat adversarii şi a pătat reputaţia Americii în străinătate. Trebuie să ne reafirmăm angajamentul faţă de NATO şi faţă de alte alianţe în lume”, a spus Schumer.

Antony Blinken a promis la audierile din Senat că va ”revigora” alianţele prost gestionate de Trump şi va readuce SUA ”în prima linie” după unilateralismul şi dezangajarea diplomaţiei trumpiste.

Totuşi, Blinken a recunoscut că Trump ”a avut dreptate să adopte o poziţie mai fermă faţă de China”, afirmaţie apreciată de numeroşi aleşi republicani.