la atatea tepe financiare in Romania postdecembrista. Desi exista reglementari legislative pentru casele de ajutor reciproc (CAR) sau pentru banci, Pro Domus prefera sa functioneze pe Legea societatilor comerciale.
Deoarece in trecut a avut ceva probleme cu aceasta activitate, dupa cum ne-au declarat surse juridice, noul cod CAEN al firmei nu mai pomeneste nimic de activitatea de creditare, preferand o formula mult mai generala: „alte activitati de servicii”. Chiar daca la baza activitatii are un suport care in Anglia functioneaza foarte bine, aceasta societate nu are nici un fel de autorizatie care sa-i permita sa desfasoare o activitate specifica institutiilor de credit. Un fel de strutocamila, rezultata din incrucisarea unor termeni bancari cu unii specifici fondurilor de acumulare, Pro Domus nu percepe dobanda, dar percepe comision anual de 4%.
Potrivit explicatiilor date de domnisoarele prezentabile care dau informatiile necesare obtinerii unui credit ipotecar, „la sfarsitul perioadei de rambursare se ajunge la o dobanda de 40% in zece ani, aplicabila la suma totala imprumutata.” Un calcul sumar ne arata ca acest comision de 4% pe an reprezinta de fapt o dobanda bancara anuala de 9,52%. Riscul acestui sistem este ca depunerea initiala de 4% din volumul total al creditului plus prima rata sa nu se mai intoarca niciodata sub forma creditului asteptat, deoarece firma a intrat in incapacitate de plata sau are conturile blocate din cauza lipsei unei autorizatii care sa-i permita sa desfasoare astfel de activitati.