Piaţa de jocuri video a fost evaluată, anul trecut, la 56 de miliarde de dolari de către compania de audit PricewaterhouseCoopers, care estimează că aceasta va creşte în următorii trei ani la 82 de miliarde de dolari.
Cea mai mare piaţă este America, ai cărei clienţi se estimează că vor cheltui, în acest an, 14 mld. dolari pe jocuri, în mare parte pe diferite tipuri de console. Consolele domină şi piaţa britanică, a cincea cea mai mare piaţă de jocuri din lume.
În ţara noastră, în urmă cu doi ani, circa 70% dintre jocurile vândute în magazine erau pentru PC, iar restul era reprezentat de consolele de jocuri, o situaţie nemaiîntâlnită în niciuna din ţările din regiune, potrivit lui  Spiros Jamas, şeful companiei greceşti CD Media, care distribuie jocuri în Grecia, Bulgaria, Cipru, fostele ţări iugoslave şi România, prin Best Distribution.
Această situație s-a schimbat în prezent. Piaţa totală de jocuri video a fost, în 2010, de 18 milioane de euro, iar anul trecut a scăzut la 14,4 milioane euro, din cauza crizei economice, potrivit oficialilor Best Distribution, companie care deţine o cotă de piaţă de 65%. În ceea ce priveşte platformele, doar 50% din piaţă mai este reprezentată de vânzările de jocuri pentru PC, însă tendinţa este de scădere. Merită menţionat că, pentru pentru prima dată în istorie, anul trecut s-au vândut în ţara noastră mai multe unităţi ale unui joc pentru consola PlayStation 3 decât pentru PC. Este vorba de Fifa 12.
„Gamerii au realizat că este mai convenabil să cumpere o consolă pe care să se poată juca mai mulţi ani la rând diferite jocuri decât  să îşi upgradeze calculatorul cu o nouă placă video sau memorie RAM în fiecare an“, au declarat oficialii Best Distribution.
Consola cea mai apreciată de români este PlayStation 3, care deţine 25% din piaţă. Este urmată de Xbox cu 10% şi Wii cu 5%. Aceste procente sunt confirmate şi de către Erdei Jacint, PR Cconsultant  SmartPoint, fost PR specialist la Ubisoft. „PC-ul este o platformă consacrată şi este încă lider deoarece nu este folosit numai pentru jocuri, ci și pentru alte activităţi. Consolele au câştigat cotă de piaţă, în special PlayStation 3, deoarece sunt mult mai greu de spart şi oferă acces gratuit la PlayStation Network“, explică Erdei Jacint.
Cum alegem consola
Cea mai vândută consolă de jocuri din istorie este Nintendo Wii. Japonezii au dat lovitura în 2006, lăsând concurenţa în urmă datorită preţului mult mai mic, dar şi sistemului bazat pe telecomenzi care recunosc mişcările jucătorului. Sony a lansat, în 2010, un sistem similar denumit Move, în timp ce Microsoft a decis să renunţe total la telecomandă, sistemul Kinect înregistrând mişcările cu o cameră video. Cei care vor o consolă ieftină, cu jocuri pentru care rezoluţia nu este foarte importantă, ci doar distracţia, se pot orienta către Nintendo Wii. Cei care sunt gameri împătimiţi şi vor să joace ultimele titluri apărute pe piaţă, chiar jocuri 3D,  pot alege fie Xbox 360, fie PlayStation 3.
O consolă Nintendo Wii are un preţ de 699 de lei, însă trebuie avut în vedere că aceasta vine cu o singură telecomadă, iar cea de a doua costă vreo 250 de lei. O consolă PlayStation 3 Slim 320GB  cu cameră web şi Motion Controller Wireless PS Move costă 1.200 de lei, iar un Xbox 360 Slim 250 GB cu Kinect, 1.300 de lei.