Guvernul Nastase a facut prima gafa de proportii. Dupa ce a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care se stabileau modificari ale grilei de impozitare, premierul a anuntat ca acest act normativ nu se va mai aplica. Ordonanta de Urgenta trebuia sa modifice actul normativ care reglementeaza impozitul pe venitul global. PDSR icepuse i forta. Dupa guvernarea plina de ezitari a fostei coalitii, PDSR parea o armata bine antrenata. Au trecut, iata, trei luni de zile si totul a iceput sa semene cu guvernarea din perioada 1992-1996. Astazi se adopta un act normativ, iar peste citeva zile acesta este retras. Este greu de iteles ce s-a itimplat cu adevarat.
Guvernul a adoptat o Ordonanta care aducea doua modificari importante i legislatia privind impozitarea veniturilor. Prima stipula ca declaratiile de venit se pot depune pina la 31 mai. Era vorba, asadar, de o prelungire a termenului de depunere a declaratiilor fiscale, masura justificata de faptul ca Ministerul Finantelor nu este pregatit sa introduca impozitul pe venitul global. O a doua masura care se lua prin Ordonanta era schimbarea grilei de impozitare a salariilor. Noua grila era i asa fel modificata icit salariatii ar fi cistigat ceva bani. Adica ratele de impozitare se micsorau cu cinci sau zece procente. Evident, bugetul de stat ar fi fost cel care ar fi pierdut la capitolul venituri. in fine, Ordonanta prevedea ca salariile realizate i strainatate de cetatenii romini sa nu se impoziteze, iar veniturile pensionarilor erau supuse impozitarii doar daca depaseau cinci milioane de lei. Totul nu a fost decit un balon de sapun. Premierul Nastase a anuntat la iceputul saptaminii trecute, i termeni destul de neclari, ca prevederile Ordonantei nu se vor mai aplica. Cu o singura exceptie. Data-limita a depunerii declaratiilor de venit se va prelungi itr-adevar pina la 31 mai.
Este prima bilba majora a Executivului. Au mai fost promisiuni neonorate, dar niciodata pina acum Guvernul nu s-a rizgindit la patru zile dupa ce aprobase un act normativ. Singura explicatie logica pentru aceasta rasturnare cu 180 de grade a situatiei poate fi aceea ca ministrul finantelor si-a facut mai bine calculele. L