Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, redevine cel mai bogat din lume

Au trecut mai bine de doi ani de când fondatorul Amazon, miliardarul Jeff Bezos, a fost cea mai bogată persoană din lume. Acum este însă din nou în fruntea clasamentului.

Începând de marți, Bezos este cel mai bogat om din lume. El are o avere netă estimată la 200 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Jeff Bezos a recâștigat primul loc în clasamentul celor mai bogați oameni din lume după o creștere susținută a acțiunilor Big Tech. Această creștere se datorează boom-ului inteligenței artificiale. Ultima dată când Bezos a fost cea mai bogată persoană din lume a fost în 2021.

În acest context, acțiunile Amazon au crescut cu 17% în acest an până în prezent. De asemenea, acestea s-au majorat cu aproape 90% față de anul trecut. Luni acțiunile Amazon au închis cu 0,4% mai jos, la 177,58 dolari bucata.

Întrucât Bezos deține aproximativ 9% din Amazon, cel mai mare retailer online din lume, averea sa netă crește atunci când acțiunile sale cresc. Miliardarul deține și compania de explorare spațială Blue Origin, pe care Bloomberg o folosește de asemenea în calculele sale.

Patronul Tesla, Elon Musk, a căzut pe poziția secundă

Bezos, în vârstă de 60 de ani, l-a detronat pe directorul general al Tesla, Elon Musk. El s-a aflat pe primul loc timp de nouă luni. La un moment dat, șeful Tesla era cu 142 de miliarde de dolari mai bogat decât Bezos, potrivit Bloomberg.

Jeff Bezos l-a depășit pentru prima dată pe cofondatorul Microsoft, Bill Gates, ca cea mai bogată persoană din lume în 2017. Bezos a fost detronat la rândul său de Musk în 2021, pe fondul unei creșteri a acțiunilor Tesla.

Musk și Bernard Arnault, președintele LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, sunt în prezent a doua și a treia cea mai bogată persoană din Bloomberg Billionaires Index. Averea lor netă se ridică în prezent la 198 de miliarde de dolari și, respectiv, 197 de miliarde de dolari.

În plus, averea lui Musk ar putea fi afectată și mai mult după ce un judecător din Delaware a anulat pachetul salarial de 55 de miliarde de dolari de la Tesla, unde este director executiv.

De asemenea, acțiunile Tesla au scăzut cu 24% până acum în acest an și cu 3% mai puțin decât în urmă cu un an. Luni, acțiunile producătorului de vehicule electrice s-au prăbușit cu 7%, după ce vânzările sale în China au scăzut în februarie.