Cele două lansatoare de rachete Patriot au fost amplasate, în cursul nopţii, la Ministerul Apărării, în centrul capitalei japoneze, pentru a intercepta o eventuală rachetă nord-coreeană, a explicat acest responsabil.

Potrivit presei japoneze, rachete Patriot urmează să fie desfăşurate şi în alte două zone ale capitalei.

Baterii de interceptoare vor fi, de asemenea, instalate pe insula Okinawa, în sudul Japoniei, a anunţat luni ministrul apărării, Itsunori Onodera.

În cursul unei intervenţii la un post de televiziune, el a precizat că ‘Okinawa reprezintă locul cel adecvat pentru a răspunde oricărei urgenţe’ şi a adăugat că, pe viitor, rachete Patriot ar putea staţiona pe insulă ‘în mod permanent’.

Forţele de autoapărare – numele armatei japoneze – au fost autorizate să distrugă orice rachetă nord-coreeană ce ar ameninţa teritoriul nipon, a subliniat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

În afară de bateriile Patriot, Tokyo a desfăşurat în Marea Japoniei (numită Marea de Est de către coreeni) distrugătoare echipate cu sistemul de interceptare Aegis, a precizat responsabilul amintit.

Peninsula Coreeană cunoaşte o escaladare a tensiunilor după lansarea cu succes a unei rachete nord-coreene în decembrie, considerată de occidentali şi de Japonia un test cu rachetă balistică. Situaţia s-a agravat după efectuarea celui de-al treilea test nuclear în februarie.

Coreea de Nord a transportat în tren, la începutul săptămânii trecute, două rachete Musudan, cu rază medie de acţiune, spre coasta de est, şi le-a instalat pe vehicule echipate cu dispozitive de lansare, potrivit autorităţilor de la Seul care se tem că Phenianul va efectua un nou test în zilele care urmează.

Racheta Musudan ar avea teoretic o rază de acţiune de 3.000 de kilometri, ce ar putea atinge Coreea de Sud sau Japonia.

Cu o încărcătură uşoară, ea ar putea lovi şi la 4.000 de kilometri, în acest caz ţinta putând fi insula Guam din Oceanul Pacific unde se află circa 6.000 de soldaţi americani.

Potrivit lui Kim Jang-Soo, consilier pentru securitate naţională al preşedintei sud-coreene Park Geun-Hye, Phenianul ar putea efectua testul în jurul datei de 10 aprilie, după care regimul comunist a anunţat că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice străine.
Sursa: Agerpres