Japonia are un nou premier, după ce Guvernul în exercițiu a demisionat în bloc

După ce în cursul zilei de luni, Guvernul în exercițiu, condus de Yoshihide Suga, și-a dat demisia în bloc, Parlamentul nipon l-a desemnat pe Fumio Kishida noul premier al țării.

Acesta a obținut 311 voturi, în timp ce adversarul său, Yukio Edano, a primit 124 de voturi în Camera inferioară a Parlamentului nipon, cunoscută drept Dietă. În Camera superioară a Parlamentului, Fumio Kishida a primit 141 e voturi, iar Yukio Edano a primit 65 de voturi.

Fostul premier al Japoniei a căzut în dizgrație din cauza modului în care a gestionat pandemia de coronavirus și din cauză că a insistat ca Jocurile Olimpice și Paralimpice să fie menținute cu orice preț.

După de Fumio Kishida a fost ales pentru funcția de prim-ministru al Japoniei, acesta a declarat că este hotărât să înfrunte provocările care îl așteaptă. Acesta va trebui să se ocupe cu accelerarea relansării economiei Japoniei și cu evitarea unei intensificări a crizei sanitare, asta într-un context geopolitic tensionat al amenințării nord-coreene și ambițiilor Chinei.

Componența Guvernului

Presa japoneză notează că noul Guvern este alcătuit din 21 de membri, cu tot cu prim-ministrul. Media de vârstă a noului Guvern este de 61,8 ani, relevând, totodată, o anumită continuitate cu echipa care a plecat de la putere şi influenţa a două facţiuni PLD – a fostului premier Shinzo Abe, în vârstă de 67 de ani, şi a ministrului în exerciţiu al Finanţelor Taro Aso, în vârstă de 81 de ani.

Noul ministru al Finanţelor, Shunichi Suzuki, în vârstă de 68 de ani, este cumnatul lui Taro Aso şi face parte dn facţiunea aceswtuia din PLD. Acesta este fiul fostului premier Zenko Suzuki, care a deţinut funcţia la începutul anilor ’80.

Actualul şef al diplomaţiei nipone, Toshimitsu Motegi, în vârstă de 65 de ani, îşi păstrează postul, la fel ca Nobuo Kishi, la Apărare. Nobuo Kishi este fratele mai mic al lui Shinzo Abe.

Finalistul înfrânt în aceste algeri interne, Taro Kono, în vârstă de 58 de ani, mai popular decât Kishida în rândul bazei PLD şi marelui public, a fost însărcinat cu comunicarea partidului – un post minor.

În Guvern au fost numite și femei

În Guvernul Kishida, Hirokazu Matsuno, în vârstă de 59 de ani, un fost ministru şi membră a facţiunii lui Abe, a fost numită în postul-cheie de secretară generală a Guvernului. Seiko Noda, în vârstă de 61 de ani, care s-a clasat a patra şi ultima în alegerile interne PLD. Ea este însărcinată cu lupta împotriva scăderii natalităţii şi inegalităţilor între femei şi bărbaţi, temele sale predilecte.

”Guvernul domnului Kishida vizează un echilibru” între marile facţiuni şi generaţii din PLD, iar acest lucru ”reflectă voinţa domnului Kishida de a nu-şi face inamici”, apreciază, într-o notă, Junichi Makino, o economistă la SBMC Nikko Securities.

Noul număr doi al partidului este Akira Amari, în vârstă de 72 de ani, un fost ministru al Economiei, iar ultranaţionalista Sanae Takaichi, în vârstă de 60 de ani, care s-a clasat a treia în alegerile interne PLD şi care este o apropiată a lui Shinzo Abe, a fost însărcinată cu strategia partidului.