"Europenii nu le vor mai da bani, FMI nu le va mai da OK-ul. În luna iunie vor rămne fără bani", spune șeful fondului de investiții, care arată că  în vara aceasta Grecia va părăsi zona euro.

Din datoria totală a Greciei de 266 de miliarde de euro, aproximativ 194 de miliarde (adică 73%) este la Banca Centrală Europeană, FMI și guverne din zona euro, scrie Bloomberg. În 2010, Grecia avea o datorie de 310 miliarde de euro, dar toată era către sectorul privat.

Acţiunile băncilor greceşti, majoritatea prezente în România, înregistrau pierderi dramatice pe bursa din Atena la începutul acestei săptămânia, ca reacţie la rezultatul alegerilor din Grecia, unde în parlament au intrat în premieră neo-naziştii. De fapt, cea mai mare îngrijorare vine din faptul că în urma rezultatului alegerilor, riscul ca Grecia să părăsească zona euro a crescut brusc la peste 75%, potrivit economiştilor Citi Group.

Fără un guvern funcţional, pare extrem de puţin probabil ca Grecia să fie în poziţia de a prezenta Troicii strategia pentru economii suplimentare la buget de 7% din PIB, până la sfârşitul lui iunie”, spune într-un raport Guillaume Menuet, economist al Citi.

Chiar şi cu suportul noului preşedinte francez Francois Hollande, este puţin probabil ca Grecia să obţină concesii de la termenii asumaţi în recentul acord de salvare, spune Menuet.

“Troica este posibil ca să întârzie eliberarea următoarei tranşe din cadrul programului. Următoarea tranşă, în sumă de 31,3 miliarde euro (40,7 miliarde dolari), este programată pentru al doilea trimestrru din 2012. Dacă Grecia nu face progrese, în următorul pas, este posibil ca Troica să întrerupă programul. Dacă aceasta se va întâmpla, trezoria Greciei şi sectorul bancar vor rămâne fără fonduri”, spune el.

Prin urmare, Grecia va fi forţată să părăsească zona euro, spune Menuet,care adaugă că şansele pentru un asemenea rezultat cresc acum foarte repede.

“Cu acest rezultat al alegerilor, în opinia noastră probabilitatea ca Grecia să iasă din zona euro este mai mare decât estimarea iniţială de 50%, crescând până la 50-75%. Cu toate acestea, chiar şi după alegerile din Grecia, Franţa şi Germania, noi credem că probabilitatea unei ieşiri în masă din zona euro este foarte scăzută. Continuăm să aşteptăm ca reacţiile la părăsirea zonei euro de către Grecia să determine implementarea imediată de către guverne şi BCE a unor măsuri de anvergură”, conchide Menuet.