Procesul va începe în circa o lună şi se va judeca la Tribunalul din oraşul Kharkiv, localitatea unde Timoşenko este încarcerată. Potrivit procurorului citat, capetele de acuzare în acest nou dosar sunt fraudă fiscală şi preluarea frauduloasă sub control a fondurilor publice în anii 1997-1998, pe vremea când ea conducea Sistemele Energetice Unite ale Ucrainei. Fostului premier i se mai solicită şi rambursarea către Statul ucrainean a sumei de 19,5 milioane de hrivne (circa 1,8 milioane de euro). Potrivit legii ucrainene, aceste infracţiuni pot fi pedepsite cu până la 12 ani de închisoare.

Iulia Timoşenko mai este vizată şi de alte trei anchete judiciare, una dintre ele fiind legată de o ‘tentativă de deturnare’ a unor fonduri de 405 milioane de dolari.

Iulia Timoşenko a fost condamnată în luna octombrie la şapte ani de închisoare pentru "abuz de putere", după ce în anul 2009 a semnat cu Rusia, fără avizul guvernului său, un acord pentru livrarea de gaze naturale considerat păgubos de noile autorităţi de la Kiev.

Învinsă de Victor Ianukovici în alegerile prezidenţiale din anul 2010, ea vede în această condamnare un act de răzbunare menit să o îndepărteze din viaţa politică. Această problemă a provocat o criză şi în relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană.
Sursa: Agerpres