Fostul premier a fost testat pozitiv în urmă cu câteva zile cu noul coronavirus și acum se află în stare gravă, cu febră la spital. Se pare că doctorii nu reușesc să-i scadă temperatura dub 39 de grade Celsius.

În vârstă de 59 de ani, Iulia Timoşenko, de două ori prim-ministru înainte de a fi înfrântă la alegerile prezidenţiale din 2010, a devenit primul politician ucrainean cunoscut care a contractat noul coronavirus.

„Starea sa este evaluată ca fiind gravă. Temperatura sa este de 39 grade Celsius”, declara purtătoarea de cuvânt a formaţiunii sale în cursul zilei de duminică.

Ucraina a înregistrat o înmulţire semnificativă a infectărilor cu noul coronavirus săptămâna trecută, sâmbătă fiind raportate 2.328 de cazuri noi în doar 24 de ore. Numărul total al infectărilor a ajuns la 104.958, dintre care 2.271 de decese din cauza virusului.

Timoşenko a devenit cunoscută ca unul din liderii Revoluţiei Portocalii din 2004 din Ucraina, când pro-occidentalul Viktor Iuşcenko a fost confirmat preşedinte după ce o instanţă a stabilit că alegerile au fost falsificate în favoarea adversarului său pro-Moscova, Viktor Ianukovici.

Ea a fost de două ori premier în timpul preşedinţiei lui Iuşcenko, înainte ca cei doi să îşi despartă drumurile după ani de dispute politice.

De asemenea, Timoşenko a candidat la preşedinţie în 2010 şi a pierdut în faţa lui Viktor Ianukovici, sprijinit de Rusia, iar în 2011 a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, acuzaţie pe care a negat-o şi despre care a spus că a fost motivată politic.

Ea a fost eliberată din închisoare la începutul lui 2014 după ce Ianukovici a fost înlăturat de la putere în urma unei revolte populare care a îndepărtat Ucraina de Rusia şi a apropiat-o de Uniunea Europeană şi SUA.